IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Уникално Audi Quattro излиза на търг

Това е един от двата оцелели до днес предсерийни прототипи на модела

Уникално Audi Quattro излиза на търг

Един от предсерийните прототипи на модела Audi Quattro ще бъде изложен на търг от аукционната къща Silverstone. Ощо са произведени 12 такива автомобила с десен волан, като до наши дни са оцелели само 2. Очаква се, за машината да бъдат платени около 60 000 паунда.

Уникално Audi Quattro излиза на търг

Audi Quattro е създадено заради хомологация на спортната кола с това име за участие в най-мощния клас – група 4, на световния рали-шампионат. Затова и компанията-производител никога не е гледала на него като на сериен модел. Големият интерес към купето обаче кара Audi да започне да произвежда и версия с десен волан за Великобритания.

Уникално Audi Quattro излиза на търг

За разлика от серийните машини, които са шаси от серия D, прототипите имат шаси от серия С. Освен това те разполагат с 4 фара, различно окачване и друга спирачна система. 

Уникално Audi Quattro излиза на търг

Под капака е поставен 2,1-литров двигател с 5 цилиндъра и турбокомпресор. Мощността му е 200 к.с. и 285 Нм въртящ момент. Ускорението от 0 до 100 км/ч при купето със задвижване на четирите колела отнема 7,1 секунди.

Уникално Audi Quattro излиза на търг

Продажбите на Audi Quattro в Европа стартират през 1980 г. Моделът е първият в историята, която предага разположен отпред двигател, система за задвижване на четирите колела и турбомотор. През периода 1980-1991 г. са произведени общо 11 452 бройки от автомобила.

Снимки: Motor

Тагове: audi quattro
0 от 500
  • #6
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Хаха с неинформиран да спориш е най безсмисленото.
  • #5
    3 rate up comment 6 rate down comment
    до долния ( преди 5 години )
    8 ферарита и 10 поршета е стувала?! Айде слез на земята! Аман от болни мозаци! Това ,че е с времето машината е станала култова не значи ,че в момента на излизането е била нещо повече от ширупотреба.
  • #4
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Това колко модерен и бърз автомобил е бил за времето си, нищо чудно да е струвал приблизително същите пари за тогавашните стандарти. А куатро С1 е бил скъп колкото 2 ферарита или 3 поршета, но и не по бавен. В момента такава "щайга" под 20000 евр не знам може ли да се намери.
  • #3
    4 rate up comment 15 rate down comment
    Д ( преди 5 години )
    Грозно и скучно. По немски.
  • #2
    9 rate up comment 22 rate down comment
    Хаха ( преди 5 години )
    Баси щайгата. За това няма да дам и 500 лева.То на вторични суровини не може да му вземеш толкова.
  • #1
    7 rate up comment 23 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    С десен волан е иначе щях да дам 1000лв за него