IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW предпочете Унгария пред България за новия си завод

Инвестицията е за 1 милиард евро, откриват се 1000 нови работни места

BMW предпочете Унгария пред България за новия си завод

Германският гигант BMW Group е избрал Унгария за строителството на новия си завод за автомобили, съобщава кореспондентът на Bloomberg Оливер Захгау. По-късно компанията потвърди официално новината. Инвестицията е на стойност 1 млрд. евро, а самото строителство ще започне в началото на идната година край Дебрецен.

BMW предпочете Унгария пред България за новия си завод
Благодарение на завода си в Спартанбърг миналата година BMW бе най-големият износител на автомобили от САЩ. Търговската война, започната от Доналд Тръмп, обаче принуждава компанията да търси алтернативна база за своите Х5 и Х6. Снимка BMW

Новината е разочароваща за опитите на България
да привлече на своя територия крайно производство на автомобили. Не е тайна, че BMW бе най-сериозният прицел на опитите на икономическия министър Емил Караниколов и бившия президент Росен Плевнелиев да доведат голям завод у нас.
Плевнелиев, който е в управата на Автомобилен клъстер България, и Караниколов дори направиха международно "роудшоу" в края на зимата с тази цел. Бившият президент се срещна с главния изпълнителен директор на BMW Харалд Крюгер.

Заводът в Унгария ще е първата нова мощност на баварския гигант в Европа от почти 20 години насам. Засега няма информация какви модели ще се произвеждат там. Не е трудно да се предположи обаче, че става дума за по-големите SUV модели като X5 и X6, които сега се правят почти изцяло в американския завод на компанията в Спартанбърг. Очертаващите се по-високи мита и други търговски бариери между ЕС и САЩ вероятно са подтикнали германците да потърсят алтернативна локация. Преди по-малко от година главният им стратег Клаус Фрьолих сподели пред "КОЛЕЛА" и Automedia.bg, че BMW не планира нови производствени мощности в Европа.

Капацитетът на новия завод ще е 150 000 автомобила годишно, а откритите работни места - около хиляда. "Засилваме активността си в Европа, за да съхраним баланса в производството между Азия, Америка и нашия собствен континент", заяви Харалд Крюгер в официално изявление.

BMW предпочете Унгария пред България за новия си завод
Унгарският премиер Виктор Орбан (вдясно) на посещение в завода на Daimler в Кечкемет. Автомобилният сектор дава над една пета от брутния продукт на страната. Средната заплата в завода на Audi в Гьор е вече над 1200 евро.

Решението на баварците засилва ролята на Унгария, която вече има на своя територия крайни производства на Mercedes-Benz, Audi и Suzuki, както и завод за двигатели на Opel/PSA. Миналогодишният принос на тези заводи към унгарската икономика се оценява на 29.5 млрд. долара, или близо 21% от Брутния вътрешен продукт. Безработицата в страната в момента достига рекордно ниския показател от 3.6 на сто.

 

0 от 500
  • #14
    54 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    ми нормално.гледат в Унгария -пичове и стабиляги.гледат в България - ромале,мутри и инвалиди.тук-таме някой свестен който се кани да пали към белите хора.къде да отворят завод?у шекер маала?
  • #13
    8 rate up comment 7 rate down comment
    S ( преди 5 години )
    Do v-1 Vsi4ko e politika maici
  • #12
    16 rate up comment 19 rate down comment
    v-1 ( преди 5 години )
    Ние се развиваме в автомобилната индустрия в последните 10-15 години, като за сега най-добрата инвестиция която можем да привлечем са фирми доставчици (Tier 1 - директно доставящи на ОЕМи). Не е малко, но има още много работа и опит да се изгради за да има завод на ОЕМ при нас. То дори сега има недостиг на специалисти в областта, а какво остава ако се отвори завод за 8-10 хил. И да Плевнелиев има голям принос за развитието на индустрията у нас.
  • #11
    17 rate up comment 16 rate down comment
    v-1 ( преди 5 години )
    Нищо не защитава Орбан, това е бизнес не политика. В Унгария има такава индустрия от дълги години - Мерцедес, Ауди имат заводи там. Икарус е Унгарска и е открита още преди ВСВ. А ние каква история имаме - никаква. И точно това предопределя избора, а всички други политически работи могат да влиаят да, но не са предопределящи. Все пак ще похарчат 1 млрд.
  • #10
    39 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Е нищо де и у нас се строят заводи .... за амфетамини на приятеля на бб редник Киро
  • #9
    45 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ето така се прави, а не млясканията на Боко с Меркел, Юнкер и другите еврои..диоти
  • #8
    51 rate up comment 15 rate down comment
    Разликата! ( преди 5 години )
    В Унгария премиер е Виктор Орбан, който твърдо защитава националните интереси!В БГ-то Тиквона само се усуква около полите на баба Шмеркел, а бившия преЦедент Плювналиев отколе е станал за смях и на кокошките ...Резултата е логичен.
  • #7
    19 rate up comment 2 rate down comment
    Факт!-тическия ... ( преди 5 години )
    пак се е унесъл с реното! Тежки са последствията, както всички виждаме.
  • #6
    7 rate up comment 24 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    7-мата серия отдавна се продава по-малко от Тесла ама иначе Тесла фалирала.В България най-продавани са Дачиите кво да говорим повече!
  • #5
    20 rate up comment 31 rate down comment
    Д ( преди 5 години )
    Роската Плевнелиев е допринесъл супер много за отваряне на нови работни места в страната. Бизнес центърът в Младост 4 е конкретен пример за това. Тъжно е, че българите не разпознаваме качествените си политици. Няма някой на власт в момента, който активно да търси и се опитва да привлича инвеститори. Патриоти, ГЕРБ, БСП - всечко е една тежка трагедия...