Вход   Регистрация

Старите дизели водят до 3.2 милиона случая на диабет годишно

Старите дизели водят до 3.2 милиона случая на диабет годишно
 

Фините прахови частици във въздуха имат значителен принос за бума на заболяването

Замърсяването на въздуха в градовете, предизвиквано най-вече от автомобилите и от отопленито, е предизвикало нови 3.2 милиона случая на диабет по цял свят през 2016, трърди ново проучване, публикувано в авторитетното медицинско издание Lancet.

Старите дизели водят до 3.2 милиона случая на диабет годишно

Главен фактор за това са т. нар. фини прахови частици, изпускани от дизеловите двигатели и, в по-малка степен, от по-съвременните бензинови мотори с директно впръскване. Отдавна е установена връзка между фините частици и ръста на сърдечносъдовите заболявания и диабета. Сегашното проучване обаче е най-мащабното и продължително: то е засегнало 1.7 милиона души, следени в продължение на почти цяло десетилетие. Използвани са също данни на щатската Агенция за опазване на околната среда и на NASA.

Авторите на изследването са категорични, че замърсеният въздух в градовете е отговорен за 14% от всички нови случаи на диабет по света. Като цяло заболяването бележи истински бум в световен мащаб, стимулирано и от фактори като затлъстяването и лошото хранене. По данни на Световната здравна организация днес по света 422 милиона души живеят с тип 2 диабет, срещу едва 108 милиона през 1980 година.

Показателно за ефекта от фините прахови частици е, че най-голям ръст на диабетноболните се отчита в страните с най-замърсен градски въздух - Пакистан, Индия и Китай. България е сред лидерите в Европа и по двата показателя.

Фините прахови частици се изпускат в атмосферата при горенето. Дизеловите двигатели са особено значим източник на такива емисии, заради което и се оборудват със специален филтър за прахови частици - DPF. Той улавя до 99% от частиците, но заради изискваните редки метали като платина струва скъпо и трябва периодично да се подменя или поне обслужва. По тази причина в България значителна част от по-старите дизелови автомобили са с демонтиран DPF.
 

Реклама  


Купи кола

Виж всички обяви

Коментари ( 37 )

Напиши коментар Влез

от: Само за неграмотни ( преди 4 месеца )

е дизеловия лек автомобил@!пълна глупост е да купиш такъв втора ръка на незнайни километри,за нов по-виждам смисъл!Абсолчтно съм солидарен сколегите по-долу против дизела!Живея в голям морски град у нас,вече карам в града само на вътрешна циркулация,затворен отвсякъде и съм с най-скъпите сребърно-въгленови филтриЮНа всеки светофар или кръстовище е пълно с димящи нафтови боклуци с махнат ДПФ,можеш да усетиш саждите в гърлото - ужас,съжалявам всички пешеходци,сред които много млади хора и деца!
Отговори
 
  0
 

Положителни: 0  Отрицателни: 0

от: към ( преди 4 месеца )

..аха нали Меркел е виновна и за палмата...ей лекувайте се,..не сте добре верно.А като искаш да има чист въздух спри всеки дизелов камион и го замени с бензинов.Аз ще седя отстрани и ще гледам,ако успеееш ще получиш Браво.! Иначе пий хапчетата редовно,че лоша работата.Отделно отговори еднозначно 2.5 л бензин турбо дали е по еко от 2.0 тди.! Поне да се посмеем.
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 0  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 4 месеца )

тези с джиповете са ми приятели и карат брабус или 5.5 амг. май говориш пак за някакви спестовници с 15 годишни нафтови боклуци дето се хвалят колко били спестили.
голяма работа че били 3 литра - пак са спестовни мишоци
Отговори
 
  0
 

Положителни: 1  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 4 месеца )

Само в в БГ го има да се налита на дизел толкова - да в Европа делът на дизела за кратко чукна около 50% НО половината от тези нафти са служебни коли. Следователно има няма 1/3 от частните потребители карат нафта и то като се има предвид че в много страни данъците са им по-ниски. Какво излиза европееца кара дизел само ако се налага, а тук е повод за гордост. По принцип не виждам защо някой би взел дизел - новите са доста по-скъпи от бензините, старите не могат да си преброят километрите
Отговори
 
+2
 

Положителни: 3  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 4 месеца )

ами вярно е - тия с печките са ужасно тъпи мишоци. спестяват по 2лв на 100км , а после спестените пари ги дават за ремонт. естествено не ремонтират DPF - от къв зор, той DPF-а е проблем на останалите, не е техен. а и като си расъл на село си знаеш - ако не направиш нещо така че всички да те видят значи не все едно не съществуваш.
Отговори
 
+1
 

Положителни: 2  Отрицателни: 1

от: Прокопи ( преди 4 месеца )

Абе, когато погледнете в очите вашето дете, болно от някое от долоизброените заболявания, и ако и вие карате нафта - друга песен ще запеете. Децата не са виновни, за да дишат тая отрова, също и да ядат откровени боклуци /палмата и глюкозо-фр. сироп са само малък пример за дебилието, на което се подлагат потребителите/
Отговори
 
+3
 

Положителни: 4  Отрицателни: 1

от: към ( преди 4 месеца )

хаха болен болен ,тоя па ше гонел..абе паляк.Хайде почваш да гониш големите джипове от сф смешник.Акъл нямаш ти смешник,с 3.0 дизел мотор кой гледа твойте 2 лв бе.Комплексарско човече.Ограничен си види се,колите нямат дизел а автобуси и камиони на какво са..на вода ?Пий хапетата и бегай изкарай некой лев ,че нешо си комплексиран .
Отговори
 
  0
 

Положителни: 1  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 4 месеца )

аз живея в яворов и съм ви таковал мамицата спестовна нафтаджийска! нафта само от бус нагоре трябва да е разрешено! няма аз да се махам от Сф а ще изгоня тия дето тровят народа за да спестят 2 лева на 100 км!!!!
егати въщливите мишки - ще гонят богатите с новите коли, да можели да си димят на воля - тва къде го има бе?!?!?!? И какъв шанхай те гони - там не карат нафтови боклуци - смятай колко ти е акъла!!
Отговори
 
+5
 

Положителни: 8  Отрицателни: 3

от: към ( преди 4 месеца )

към опоменатите болести да добавим деменция и прогресивно слабоумие..справка Фактето,пената и те тоя отдолу с тензуха.Ако логиката беше верна в Шанхай досега да беха измрели всички.Дълга тема не за профани,а кой е жендър се вижда.Ти от кои си, от бензинаджиите дето не миришат, или по-зле,електричари,велосипедисти или обикновен градски хейтър.Що ти живееш ли на Орлов мост ?или само си дрънкаш.
Отговори
 
 -2
 

Положителни: 2  Отрицателни: 4

от: Поредните глупости ( преди 4 месеца )

След смога,рака,белодробните заболявания,сега е ред на диабета. Утре на диарията,а в други ден на еректилнта дисфункция!
Отговори
 
 -4
 

Положителни: 2  Отрицателни: 6

от: Анонимен ( преди 4 месеца )

Много разбирачи, много нещо ,ве !!!
Отговори
 
+4
 

Положителни: 4  Отрицателни: 0

от: АнтиНафтаджия ( преди 4 месеца )

Джендъре нафтаджийски,
ФПЧ не само са абсолютна отрова, но най-страшното е, че променят ДНК-то на човека. Тепърва ще сме свидетели на поколения деца с малоформации и болести още в най-ранна възраст.
А за измерването не се грижи! Имат си станции за измерване. Дори и да нямаш такава ти е достатъчно да застанеш примерно на Орлов мост и да дишаш дълбоко свежият въздух с цялата менделеева таблица. Ако искаш си направи експеримент и дишай 1 час през тензух. Тогава ще видиш какво точно дишаш смешнико!
Отговори
 
+4
 

Положителни: 7  Отрицателни: 3

от: АнтиНафтаджия ( преди 4 месеца )

Винаги, когато стане въпрос за вредите на нафтовите печки се появяват един, двама с различни никове, които уж не карат дизели, но според тях било лъжа, че дизелите тровят.
Започва се с ТЕЦове, печки на твърдо гориво, самолети и какво ли още не.
Учените и специалистите им вадят данни, че дизеловите автомобили са най-големите замърсители, но не та не според тях. А сега, като печките на дърва и въглища не горят извънземните ли замърсяват? И зеленина има, а не както зимата и пак е смрад и сажди.
Отговори
 
+10
 

Положителни: 13  Отрицателни: 3

от: ей анонимния ( преди 4 месеца )

Покажи Коментара
Като не ти харесва да натискаш копчето фъш от Сф,там живееш с съобщество,харесва ли ти или не.Като си такъв еколког, отивай у ***-вилаетите да ги обучаваш как да се топлят на ток,а парите за него да изработят като всички нас,ако не лови гората..трафик няма..ше плщскаш боровинки.В града мирише и има престъпност.Точка.Понял!
Отговори
 
 -8
 

Положителни: 3  Отрицателни: 11

от: Анонимен ( преди 4 месеца )

ПФФ сега пък дизела бил виновен за диабета. Всички яхнаха тая вълна и скоро ще изкарат дизела виновен за всички заболявания. Фини прахови частици как пък точно измериха колко от тях са от дизеловите коли и на точно колко хора са предизвикали диабет? А тези хора дали са се хранили правилно, нива на стрес, генетична предопределеност? Тия неща са в пъти по важни от праховите частици ама сега е на мода да се пише против дизела. Утре да забранят всички дизелови коли диабета няма да намалее хич
Отговори
 
 -4
 

Положителни: 4  Отрицателни: 8

от: Анонимен ( преди 4 месеца )

На вас ли да вярвам или на очите си - на всеки светофар си натискам копчето за спиране на въздуха отвън щото поредния "спестовник" изпуска черен облак зад него като подгонен октопод *аси! слепи ли сте? не забелязвате ли тия пушеци на всеки светофар? за София говоря - в другите градове са малко колите и колкото и да се стараят нафтаджиите въздуха си е чист.
Отговори
 
+11
 

Положителни: 14  Отрицателни: 3

от: Анонимен ( преди 4 месеца )

евро6 е около 4 - 5 пъти по чист от евро4 . това за дизелите. при бензиновите разликата е много по малка - повече разлика има в това че вече се гледат фините частици и то само когато са с директно впръскване. а за тежките дизелови джипове над 2.5 тона каквито имаше няколко - се позволяваше още по мръсни да са по евро4. така че не ми говорете за евро 4.
Отговори
 
 -2
 

Положителни: 4  Отрицателни: 6

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Колега , преките ми наблюденията в Лозенец опровергават твърдението ти - от доста коминчета зимата се вие дим :)
Отговори
 
+6
 

Положителни: 6  Отрицателни: 0

от: бизнес кампанията ( преди 5 месеца )

Стана ясно, че дизелът ако е след евро 4 и се поддържа, не е по-зле от бензина. Печки на брекети и дърва се ползват масово, те замърсяват въздуха много повече.
Отговори
 
 -2
 

Положителни: 4  Отрицателни: 6

от: Тинтири-минтири ( преди 5 месеца )

Анонимнико аз не карам дизел - карам си чист бензин не на газ и не пестя! Ама електрическите ви простотии и лъжите ви не понасям!!! Толкова глупост ми идва в повече!!!
Отговори
 
  0
 

Положителни: 7  Отрицателни: 7

от: Истина ( преди 5 месеца )

Защо не пишете за въглеродния диокис? да кажете че ако посадят с дървета континент като северна америка ще покрие нуждите на планетата едва на 10%... скоро не само че няма да се интерувате от праховите частици ами и да искате да дишате тях няма да можеше защото няма да има достатъчно кислород за тялото ви!
продължавайте да купувате бензинови автомобили!
Отговори
 
  0
 

Положителни: 7  Отрицателни: 7

от: .. ( преди 5 месеца )

Точно защото хората карат дизели се разболяват от диабет,няма нищо общо със стрес и напрежение.Не че съм привърженик на дизела,но проблемите са много по-големи,какво толкова се хванаха за дизела,американците са най-големия замърсител на планетата ама никой нищо не им казва,защо никой не дава такава гласност на рязането на дървета.....ПЪЛНА ПАРОДИЯ
Отговори
 
+8
 

Положителни: 11  Отрицателни: 3

от: име ( преди 5 месеца )

Wane, на мен винаги са ми замервали изгорелите газове на годишен преглед.
Отговори
 
 -2
 

Положителни: 1  Отрицателни: 3

от: Wane ( преди 5 месеца )

Проблемът със замърсяването в България има много и най-разнообразни решения, но няма политическа воля за тях.

Има обаче едно по-просто и лесно - практикуване на строг и пълен технически преглед. Така кола с конструктивни промени, каквото е премахване на катализатор или DPF няма как да мине, още повче че има измерване и на изгорелите газове. В момента обаче ГТП е фиктивен.
Отговори
 
+17
 

Положителни: 18  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

тинтири - бедна мишко - изряза ли дпф-а? спести ли 2 лева за ено патронче пърцуца? браво - на батко спестовната мишчица :)
Отговори
 
+5
 

Положителни: 11  Отрицателни: 6

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

забранете на селяците да пушат с нафтови боклуци! който е беден за 2 лева на 100 километра да си купи тротинетка!

моди - ти си знаеш!
Отговори
 
+2
 

Положителни: 7  Отрицателни: 5

от: Тинтири-минтири ( преди 5 месеца )

Тва са тотални простотии!
Ако ми кажат, че причинява болести на дихателните пътища - ОК ама кво общо има с диабета? Правилното и здравословно хранене или по-точно липсата на такова последните десетилетия е причина. Много ама много жалък опит на електро-престъпниците срещу ДВГ и дизела в частност!
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 9  Отрицателни: 10

от: Анонимен ( преди 5 месеца )

Много си прав но това означава че като си купиш БМВ/Мерцедес и тн за 5-6 хил да дадещ 1000+ лв само за да възстановиш еко оборудването (като го добашиш към истински необходимото обслужване от 1000-1500лв стана ДЕБЕЛО). Вместо да дадеш 500-600 да го доизтърбушиш да направиш чип тунинг
Отговори
 
+9
 

Положителни: 10  Отрицателни: 1

от: Попфолксваген ( преди 5 месеца )

Това е лъжа!Тези не са ли чували за нашата технология Clean diesel?
Отговори
 
+3
 

Положителни: 9  Отрицателни: 6

от: Вечния кмет ( преди 5 месеца )

Ако всеки шофьор в България бъде по-отговорен към другите и към себе си в смисъла - да не си маха катализатори, ДПФ, АГР и т.н., определено ще дишаме по чист въздух.
Отговори
 
+24
 

Положителни: 25  Отрицателни: 1

Страница: 12
Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising