Вход   Регистрация

Два големи всъдехода се провалиха на краш-тестове

Два големи всъдехода се провалиха на краш-тестове
 

Новите Ford Explorer и Jeep Grand Cherokee не покриха едно от изпитанията

Големите всъдеходни модели Ford Explorer и Jeep Grand Cherokee, моделна година 2018, не са успели да се справят с краш-тест, организиран от Американския институт за безопасност на движението (IIHS).

Два големи всъдехода се провалиха на краш-тестове

И двата автомобили получават „двойки” за безопасността на пътника на предната седалки при теста, имитиращ челен сблъсък с малко покритие. При подобен инцидент една от колите се оказва в насрещната лента за движение и се сблъсква с друга машина, като на удара е изложен пасажерът до шофьора.

Това изпитание е въведено още през 2012 г., но въпреки това си остава едно от най-трудните за автопроизводителите. Сега с него не са се справили дори на пръв поглед безопасни всъдеходи.

В резултат на удара при Ford Explorer (на снимката горе) приборният панел и конструкцията, закрепваща предната врата, са се изместили с 38 см напред, като манекенът на предната седалка избягва сериозна рани, но са наранени дясното му бедро и левия глезен.

Два големи всъдехода се провалиха на краш-тестове

Деформациите при Jeep Grand Cherokee (на снимката) също са големи, като изместването е с 25 см. Тук обаче нещата са още по-сериозни, тъй като въпреки задействаната въздушна възглавница, главата на манекена се удря в предния панел. Страничната възгтлавница на свой ред не се отваря. В крайна сметка манекенът е с тежки наранявания по главата и краката.

В същото време друг голям всъдеход - Kia Sorento, моделна година 2019, не само е оценен с „Добър” за същото изпитание, но и като цяло получава най-висока оценка Top Safety Pick+ за представянето си. Салонът на корейския модел се е изместил напред само с 10 см след удара.

Добре се представят още GMC Acadia и Volkswagen Atlas. Деформацията на Atlas е само 5 см, но въддушната възглавница не сработва много успешно и манекенът получава наранявания по главата. Затова и моделът остава без оценка Top Safety Pick+.

В изпитанията участват още три големи всъдеходни модела - Toyota Highlander, Nissan Pathfinder и Honda Pilot. Всички те получават „тройка” за представянето си.

Снимки: IIHS

Реклама  


Купи Ford

Виж всички обяви

Коментари ( 3 )

Напиши коментар Влез

от: Радев ( преди 1 седмица )

Сигурна американска кола е оксиморон. Ако искате да карате голям и хубав SUV и да сте защитени, наблегнете на Волво XС 90 или Q7.
Отговори
 
+2
 

Положителни: 7  Отрицателни: 5

от: carpe_diem ( преди 1 седмица )

Значи да разбираме, че ги правят здрави само от шофьорската страна, щото никой няма да се сети да ги тества от пасажерската? Чудно за колите с обратен волан как става...
Отговори
 
  0
 

Положителни: 0  Отрицателни: 0

от: .. ( преди 1 седмица )

Джип никога не минавали за сигурни коли. Няма да забравя как на теста с лоса се вдигна на 3 гуми и пръсна предна гума. Бих го сравнис Дачия, но не искам да обидя Дачията.
Отговори
 
+5
 

Положителни: 8  Отрицателни: 3


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising