IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

КАТ започва да спира от движение колите, които замърсяват

Новите устройства за проверка излизат на пътя веднага след Нова година

КАТ започва да спира от движение колите, които замърсяват

КАТ ще спира от движение всички автомобили, които не отговарят на екостандартите и замърсяват въздуха в София. Това ще стане възможно с използването на 7 газоанализатора, които Столичната община е закупила, съобщава Dnes.bg.

КАТ започва да спира от движение колите, които замърсяват

"Те вече се монтират и КАТ ще започне да ги използва още в първите дни на 2018 г. С част от тях ще се проверяват автомобилите, които чакат за регистрация. Тези, които не отговарят на екоизискванията, няма да се регистрират. Останалите газоанализатори ще се ползват при проверки на КАТ по улиците", обясни кметът на София - Йорданка Фандъкова.

Това означава, че автомобилите, които замърсяват въздуха, няма да се регистрират, а от движение ще се спират тези, които вече са получили регистрация и се използват. При наднормено замърсяване полицаите ще съставят и акт на шофьора. Такива коли ще могат да се движат отново след нова проверка от КАТ, ако докажат, че отговарят на еконормите.

През 2018 г. СОС ще разгледа и мерките, които общината ще прилага при опасно замърсяване на въздуха. Сред тях са безплатен градски транспорт, ограничение на движението и двойно по-скъпа синя зона. Вероятно обаче идеята за по-скъпо паркиране в центъра ще отпадне.
 

0 от 500
  • #7
    42 rate up comment 30 rate down comment
    младен ( преди 6 години )
    Тинтири, парцалино овчарски, от мене е вторият минус. Карането на кошници не ти е изконно право. Като нямаш пари за свястна кола не караш/тровиш. Това е.
  • #6
    37 rate up comment 1 rate down comment
    Този ( преди 6 години )
    Не се тревожете работата е ала бала. Срещу 20-30лв всеки ще надскочи нормите
  • #5
    59 rate up comment 2 rate down comment
    DE ( преди 6 години )
    В Германия все още си карат костенурки,Голф 2, Аудо 80 и си минават TUV!Това на колко години е една кола не е гарант какви норми ще покрие!В БГ съм виждал две годишни БМВта на 200 000км на които им махат DPFите защото вече са запушени!Тези коли по еко ли са от един изцяло реновиран Голф 2 с катализатор?!?!
  • #4
    42 rate up comment 20 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Много моля, този, който ми е сложил минуса вместо да се таи да обясни как става номера? Как да бъдат покрити еко-нормите при над 2 пъти по-стария спрямо средното в европа автопарк. Хайде другарю еколог недей да се таиш тъмното, а обясни на съгражданите си! Обясни какво се прав когато ти откраднат катализатора или когато се запуши след 10-20 хил км от качествените горива. ПОПЕЙ МИ БЕ Б0КЛУК!!!
  • #3
    28 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Продавам катализатори втора употреба-1000лв
  • #2
    38 rate up comment 14 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Мхм... да ми обясни някой как над 20 годишния автопарк в БГ може да покрие еконормите, че ми е любопитно как става кола на половин милион км как го прави...
  • #1
    27 rate up comment 5 rate down comment
    :) ( преди 6 години )
    А един мармот...