IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

КАТ започва да спира от движение колите, които замърсяват

Новите устройства за проверка излизат на пътя веднага след Нова година

КАТ започва да спира от движение колите, които замърсяват

КАТ ще спира от движение всички автомобили, които не отговарят на екостандартите и замърсяват въздуха в София. Това ще стане възможно с използването на 7 газоанализатора, които Столичната община е закупила, съобщава Dnes.bg.

КАТ започва да спира от движение колите, които замърсяват

"Те вече се монтират и КАТ ще започне да ги използва още в първите дни на 2018 г. С част от тях ще се проверяват автомобилите, които чакат за регистрация. Тези, които не отговарят на екоизискванията, няма да се регистрират. Останалите газоанализатори ще се ползват при проверки на КАТ по улиците", обясни кметът на София - Йорданка Фандъкова.

Това означава, че автомобилите, които замърсяват въздуха, няма да се регистрират, а от движение ще се спират тези, които вече са получили регистрация и се използват. При наднормено замърсяване полицаите ще съставят и акт на шофьора. Такива коли ще могат да се движат отново след нова проверка от КАТ, ако докажат, че отговарят на еконормите.

През 2018 г. СОС ще разгледа и мерките, които общината ще прилага при опасно замърсяване на въздуха. Сред тях са безплатен градски транспорт, ограничение на движението и двойно по-скъпа синя зона. Вероятно обаче идеята за по-скъпо паркиране в центъра ще отпадне.
 

0 от 500
  • #27
    24 rate up comment 10 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Ахахаха абе *** анонимен що си мислиш, че твоя катализатор работи?! Тва че не си го махнал не значи, че върши работа! От калпавите горива отдавна е задръстен и твойта *** е също толкова *** колкото на на "рейсъра" когото псуваш. Само че тука май сте се събрали все меко-киткови, дето нищо не фатате, прото речете ура по партийна линия! мани бегай 80% ДЕБИЛНОСТ ;)
  • #26
    40 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не е достатъчно. Трябва да се въведе телефон за сигнали за коли с избушени гърнета, псевдо тунери и димящи печки. Някой пуска алармите с мръснa газ - звъниш и го подаваш за проверка. Някой форсира черни турлуци отзад - звъниш. Само така нещата у нас ще станат като на Запад. Личният автомобил не е вещ от първа необходимост. Не можеш да тровиш въздуха и нервите на всички, само защото трябва да си возиш д-то.
  • #25
    32 rate up comment 15 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Вие усещате ли кви сте мазохисти? И кви сте иди0ти? Вярно е, че сит на гладен вяра не лови, но не намирате ли, че е мал0умно да поставиш изискване дори и 10 годишен автомобил да има работа на двигателя точно такава, каквато е имал при излизането си от завода?!!! ВСЯКО НЕЩО НА ТОЯ СВЯТ ИМА ПРОЦЕНТ ЗАГУБИ С ВРЕМЕТО!!! Скалата се пука и чупи вие иди0ти очаквате един търпял бог знае какво двигател да е като нов година след година! 80% *** - ПРАВ БЕШЕ ИВО ХРИСТОВ!!! Прав ама оптимист!
  • #24
    35 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Мисля, че е едно добро начало това да има мобилен контрол за изгорелите газове на МПС-тата. Защо обаче само в София. Нека започнат и в облестните градове и по-малките населени места да проверяват и да спират от движение. Само така тарикатчетата с махнати катализатори ще разберат, че не става да тровят всички. Също така як контрол на пунктовете за ТП. Автомобил минал ТП и хванат, че не е в адекватно техническо състояние да се търси отговорност от човека при който е извършен ТП.
  • #23
    27 rate up comment 6 rate down comment
    Ще ( преди 6 години )
    Караме стария дизелек със скъпи добавчици ,и оо няма пушене мушене,тих и спокоен мотор със скапана нафта и масла,ще караме още докато не стане средната заплата за страната 2бона
  • #22
    32 rate up comment 12 rate down comment
    Bul_gar ( преди 6 години )
    Значи 3 милиона от автомобилите ни са над 15 годишни.Тази година 350000 автомобила са сменили собственика си.Сега станахме много специални и не можем да пътуваме в обществен транспорт или да ходим пеш до спирката.Имам автомобил който стриктно се поддържа и мразя да гледам 30 годишни котури по улиците.
  • #21
    40 rate up comment 3 rate down comment
    Bul_gar ( преди 6 години )
    Не пушат само дизелите в бг, редовно срещам бензинови за спешен ремонт които пълнят с дим цяла улица.В бг регистрирани 4,13 милиона при население 7 милиона, но е нормална гледка човек с телефон за 1000лв в кола за по-малко.автомобили на възраст над 20 години - 1 791 604. Тези до 5 години пък съответно са най-малко - едва 155 067. Превозните средства на възраст между 15 и 20 г. са 1 153 036Дизеловите превозни средства са 1 639 619, а регистрираните бензинови автомобили, оборудвани и с газова уредба са 63 617. Броят на електромобилите у нас е 217, докато дизелово-електрическите хибриди са 58. Хибридите, ползващи комбинация от бензинов двигател и електромотор, са 1862.
  • #20
    28 rate up comment 6 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    Всички коли замърсяват.
  • #19
    31 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тинтири, има предостатъчно оферти за по 150-200 лв на месец вноска за автомобил. Нещо напълно приемливо. Да, не са най великите творения на света. Въпросът е че масово се взимат коптори за 3-5к лв на по 15-20г, тровещи всички. Относно регистрациите, точно това е проблема. Над 10г кола не би трябвало да е позволено да се регистрира! Освен спадащите в специалната графа, старост.
  • #18
    32 rate up comment 5 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    1.3 милиона са регистрираните автомобили над 20 години. При над 300 хиляди регистрации за последната година тези до 5 години са 13 хиляди.ЩО НЕ ВЪРВИТЕ ДРУЖНО ДА СЕ ПРОВЕТРИТЕ?!!!