IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо термометърът на колата невинаги показва вярно?

Отчасти, защото всъщност не е точно термометър

Несъмнено ви се е случвало в горещ летен ден да седнете в колата си, да завъртите ключа и да видите на приборите температура, явно по-висока от действителната. Метеорологът Грег Портър обяснява защо се случва това в статия за The Washington Post.
  
  
Защо термометърът на колата ви невинаги показва вярно?
  
 
Автомобилът измерва температурата с нещо, наречено "термистор" - сходно с термометъра, само че вместо живачен или спиртен стълб то използва електрически ток, за да отчита промените. Фактически температурата е индикация колко бързо се движат молекулите във въздуха - при топло време скоростта им е по-висока, напомня Портър.

Проблемът е, че в 90% от автомобилите термисторът е монтиран непосредствено зад предната решетка. През лятото, когато асфалтът се нагорещи значително над температурата на околната земя, тази разлика се отчита и от колата. То е малко като да мериш температурата в стая, като сложиш термометъра на една педя от горящата камина.

Сериозните разлики в измерването проличават най-вече, когато автомобилът е бил паркиран. При движение с по-висока скорост сензорът улавя много по-малко от топлината, излъчвана от асфалта. А при нормално или студено време показанията му до голяма степен съвпадат с реалните температури.

Все пак Паркър предупреждава, че не бива сляпо да се доверявате на показанията дори през зимата - особено когато разлика от един-два градуса може да означава опасност от поледица.


 

0 от 500
  • #7
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Така е
  • #6
    9 rate up comment 5 rate down comment
    FenIX ( преди 6 години )
    При Меган 93-та е сложен на хитро място - под страничното огледало. Далече на сянка, далече от всякакви странични топлинни източници - асфалт, двигател и т.н. Не знам дали и при другите Рена е така.
  • #5
    3 rate up comment 15 rate down comment
    термоскептик ( преди 6 години )
    Напълно безполезен уред.Какво значение има околната температура в страна от умерения пояс като България?!
  • #4
    16 rate up comment 2 rate down comment
    Измервател ( преди 6 години )
    Всъщност, да - толкова е трудно. Трябват специални условия, за да измериш температурата - трябва да си на сянка, далеч от автомобили, работещи климатици, асфалт и бетон. Обикновено се изработва специална конструкция за целта. Всичко останало няма как да е точно.
  • #3
    20 rate up comment 0 rate down comment
    Измервател ( преди 6 години )
    Термометъра на колата си е съвсем точно термометър. И показва вярно това, което мери.Колата не е метеорологична станция, от там идват разликите.
  • #2
    6 rate up comment 6 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 6 години )
    толкова ли е трудно да се инсталира този термистор на място, където да се повлияе възможно най-малко от околните фактори...
  • #1
    16 rate up comment 4 rate down comment
    Nev ( преди 6 години )
    Параметър от изключителна важност, на никъде не потеглям, ако не знам температурата на околната среда с точност до 0.1 градус Целзий!Браво, невероятна статия, много добър журналистически нюх към практичната страна на нещата от ежедневието! :))