Вход   Регистрация

Формула 1 на пътя - Mercedes-AMG представи хиперколата си

Формула 1 на пътя - Mercedes-AMG представи хиперколата си
 

Моделът Project ONE идва с технологии, непознати в автомобилния свят

Германската компанията Mercedes-Benz най-после показа своята хиперкола, която използва технологии от Формула 1, но е приспособена за обществени пътища. Моделът Project ONE е разработен от подразделението AMG, като предлага технологии, които не са използвани в автомобилния свят до момента.

Формула 1 на пътя - Mercedes-AMG представи хиперколата си

Основната от тях е увеличаване на мощността бензиновия V6 двигател, който е част от хибридния агрегат. Моторът е зает от болида Mercedes-AMG W06 Hybrid, който участва в световния шампионат на Формула 1 преди 2 години. Той има 4 разпределителна вала, но броят на клапаните не се разкрива. Съобщава се сама, че металните пружини при тях са заменени от пневматична система, която работи далеч по-надеждно при високи обороти.

Моторът  с мощност 730 к.с. се развърта до 11 000 об/мин., като според представители на Mercedes-AMG той може да развива и по-висока скорост. Причината за ограничението е, че той се захранва със стандартно гориво Super Plus с 99 октана.

Компресорът е само един – електрически, като той и изпускателната система за свързани с електромотор, даващ 122 к.с. Това позволява невероятно бърза реакция а педала на газта. Има и още два електрически двигателя – по един на всяка колела, като тяхната мощност е по 163 к.с.

Цялата тази система е свързана с батерии и със система за рекуперация на енергията при спиране. Тя може да възстанови до 80% от изразходваната енергия. Според данните на Mercedes-AMG, благодарение на нея двигателят има КПД над 40%, докато този на най-модерните мотори варира между 33 и 38%. Агрегатът работи в комбинация с 8-степенна роботизирана скоростна кутия AMG Performance 4MATIC+.

Монококът на Mercedes-AMG Project ONE е направен от карбон, а спирачните дискове – от керамика. Повечето въздухозаборници са така поставени, че да подобрят максимално охлаждането на мотора. Същата поля играе и огромният „плавник на акула”, поставен в задната част. Освен това – както и килът при самолетите, той увеличава устойчивостта при движение.

В салона цари спартанска атмосфера, въпреки че има два 10-инчови дисплея, климатична система и електрически стъкла. Двете спортни седалки са така закрепени, че позволяват единствено промяна на наклона им. Шофьорът обаче може да настройва положението на педалите и волана.

Общата мощност на задвижващата система при хиперколата на Mercedes-Benz е 1000 к.с., като ускорението от 0 до 200 км/ч отнема по-малко от 6 секуди. Максималната скорост превишава 350 км/ч, а само на електричество Project One може да измине 25 км.

От хиперколата ще бъдат произведени точно 275 автомобила, които Mercedes-AMG ще продава на специални клиенти. Цената на всяка от колите ще е около 2,7 млн. евро.

Снимки: Mercedes-Benz