IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Rolls-Royce плаща 800 млн. долара глоба за подкупи

Санкцията е за компанията за самолетни двигатели и няма връзка с автомобилната марка

Rolls-Royce плаща 800 млн. долара глоба за подкупи

Британският индустриален холдинг Rolls-Royce Group успя да постигне извънсъдебно споразумение с властите в три държави – Бразилия, Великобритания и САЩ, по делото за корупция и подкупи, което се води срещу него. Става въпрос за производителя на самолетни двигатели, който обаче няма никаква връзка с автомобилната марка със същото име.

Rolls-Royce плаща 800 млн. долара глоба за подкупи

Британската служба за борба с измамите (SFO) стартира разследването срещу Rolls-Royce още през 2012 година. Това накара Министерството на правосъдието на САЩ и федералната прокуратура на Бразилия също да започнат проверки по подозрения в корупция.

В крайна сметка ръководството на компанията успя да се договори с властите и делото ще бъде прекратено. Това ще стане, само ако Rolls-Royce изпълнява коректно поетите задължения, в това число и изплащате на съответните финансови санкции.

Глобата на производителя във Великобритания е 530 млн. лири ( 615 млн. долара), в САЩ – 170 млн. долара, и в Бразилия – 25,5 млн. долара.

Rolls-Royce Group е вторият най-голям производител на самолетни двигатели в света и един от големите изпълнители на военни проекти. Британският холдинг обаче от десетилетия няма нищо общо с автомобилната марка със същото име. До национализацията през 1971 всички бизнеси на Rolls-Royce бяха под една шапка. Когато обаче Тачър повторно приватизира групата, тя се раздели. Автомобилните заводи на компанията бяха откупени от VW, който днес произвежда в тях Bentley, а самата марка Rolls Royce Motor Cars стана притежание на BMW, която построи за нея нов завод в Гудууд.

 

Тагове: rolls royce
0 от 500
  • #5
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Имат ли общо с БМВ? Немците по принцип са по подкупите
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Бе важното е ( преди 7 години )
    Н.В. чиновника да е сит и напоен! Нищо, че по цял ден се мота от кафе на кафе, от далавера на далавера ...
  • #3
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Русия ( преди 7 години )
    Иначе кой ще им купува ***. Много малка глоба за подкупи? Я вижте авто марките какво ги правят за леки отклонения, десетки милиарди глоби.
  • #2
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Явно .. ( преди 7 години )
    не са подкупили който и където трябва, та сега си плащат надбавката на държавните рекетьори.
  • #1
    22 rate up comment 0 rate down comment
    тъжно и жалко ( преди 7 години )
    Големите пари вървят с големи измами и далавери на всякакво ниво почтен бизнес отдавна НЯМАвсичко е политика и влияние, които вървят ръка за ръка с корупция на всякакво нивоТова е днешния глобален свят, което е много тъжно и жалко.А ние се дърляме по форуми и социални мрежи са тотални простотии - умишлено се приравняваме