IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Лондон глобяват за работещ на празен ход двигател

В норвежката столица пък забраниха влизането на дизелови автомобили денем

В Лондон глобяват за работещ на празен ход двигател

Властите в Лондон ще забранят оставянето на автомобили с работещ двигател в центъра на града, съобщава изданието Evening Standard. Забраната влиза в сила от 4 февруари 2017 г., като на нарушителите ще бъде налагана глоба в размер на 80 лири (92 евро).

В Лондон ще глобяват за работещ на празен ход двигател

Специални групи ще обикалят улиците на града и ще записват регистрационните номера на паркираните автомобили, чиито двигатели работят повече от 1 минута. Забраната се отнася за шофьорите на леки коли, ванове и автобуси, а санкцията ще се налага след 3 писмени предупреждения до собственика на превозното средство. Ако той плати плати глобата в размер на 14 дни, сумата ще бъде намалява на половина.

Новото правило е част от новата програма за борба със замърсяване на околната среда, която предвижда през 2018 г. в центъра на английската столица да бъдат допускани само превозни средства на електричество. Ще могат да влизат и хибриди, които обаче ще бъдат задължение да се придвижват само на ток.

Любопитното е, че подобна забрана присъства и в българския Закон за движение по пътищата. До момента обаче не са правени опити за налагането й от органите на реда.

В същото време властите в Осло забраниха влизането на дизелови автомобили в центъра на града. Причината е замърсеният въздух, а забраната е в сила между 6 часа сутринта и 22 часа вечерта. Така норвежката столица се присъедини към Париж, Мадрид, Атина и Мексико сити, които предприемат мерки за пълното спиране на дизеловите автомобили. То трябва да стане факт до 2025 г.

Снимка: AllCars

0 от 500
  • #2
    35 rate up comment 4 rate down comment
    911 ( преди 7 години )
    В големите градове не се диша от замърсяване. Напълно ги разбирам. Хората по света ограничават дизеловите автомобили, а по нашите улици е пълно с тарикати с чипосани дърти бараки, дето пушат повече от Икарус. Тия в нормална държава познайте къде отиват.
  • #1
    42 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    "...подобна забрана присъства и в българския Закон за движение по пътищата..."Като цяло "закона" за движение по пътищата в последните години има чисто препоръчителен характер като гледам как се кара