IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Opel Crossland X идва на мястото на Meriva

Компактният кросоувър е базиран на платформата на Peugeot 2008

Opel Crossland X идва на мястото на Meriva

Opel представи новия си базов кросоувър Crossland X. В пазарно отношение той ще бъде позициониран под Mokka X и предстоящия Grandland X. Очаква се новият модел на германците да пристигне в дилърската мрежа през лятото.

Opel Crossland X идва на мястото на Meriva

 
Opel Crossland X ще дойде на мястото на остарелия миниван Meriva, който ще бъде свален от производство. Интересното е, че от Рюселсхайм не определят модела като SUV, а като CUV (Crossover Utility Vehicle), за което свидетелства и екстериорния дизайн – висок преден капак, големи фарове, рейки за монтиране на багажник на покрива и грубовата предна броня. Последната особено допринася за сериозното 4х4 излъчване на Crossland X.
 
Отстрани се забелязва висок профил, който донякъде напомня на традиционния за вановете външен вид, без това да означава, че се забелязва прилика с Meriva, разбира се.

Opel Crossland X идва на мястото на Meriva
 
Crossland X е 4.21 метра дълъг, което е със 160 мм по-малко от Astra. За сметка на това обаче е с цели 100 мм (1.58 метра) по-висок от популярния хечбек на Opel. От това излиза, че новият кросоувър на Opel е по-голям от Nissan Juke и Peugeot 2008, но е по-малък от Mokka X и Renault Kadjar. Той е по-малък и от Meriva, на чието място идва.
 
За новия си модел Opel ще предлага двуцветен екстериор и затъмнени C-колонки, които създават илюзията, че покривът „плува“ във въздуха, подобно на този на последната Astra. Цялостният външен вид следва актуалния дизайнерски език на Opel, като ориентацията е отчетливо насочена към по-млада аудитория. Ясно се забелязват някои от щрихите на малкия Adam, а възможността покривът да бъде изпълнен в различен от основния цвят, също водят в тази посока.

Opel Crossland X идва на мястото на Meriva
 
Влиянието на Astra пък е видно най-вече в интериора, където таблото и седалките силно напомнят на тези в достъпния семеен модел. В Crossland X са преминали и уредите и контролерите от Astrа, което не важи за позицията на седене, която е доста по-висока. От Opel подчертават, че седалките на новия кросоувър са разработени с идеята да осигуряват повече комфорт при дълги пътувания и повече място за краката на седящите.

Opel Crossland X идва на мястото на Meriva
 
Вторият ред седалки може да се измества със 150 мм назад, така че собствениците ще могат да избират между допълнително място за крака и по-голям багажник. Opel Crossland X има минимален товарен обем от 410 литра, а когато седалките са мръднати напред, той нараства до 520 литра. Когато пък облегалките са сгънати, товарното пространство нараства до 1255 литра. Задните облегалки могат да се делят в съотношение 60:40 или 40:20:40, а при пълното им сгъване се образува гладък под.
 
В средата на таблото на новия Opel е разположен сензорен дисплей, който в най-високите нива на оборудване е с размер 8 инча. Мултимедийната система е екипирана със системата IntelliLink, която поддържа възможност за работа с iOS и Android базирани мобилни устройства. В колата ще има поставка за безжично зареждане на телефон, а собствениците ще могат да се възползват и от асистанс системата OnStar, чрез която диспечер може да ви съдейства за намирането на ресторант или викането на пътна помощ.

Opel Crossland X идва на мястото на Meriva
 
В списъка с оборудване присъстват LED фарове, камера за обратно виждане, автоматична ръчна спирачка, система за следене на пътната лента за движение, технология за разпознаване на пътните знаци, както и такава за установяване на наличието на сънливост в шофьора. Последната следи за необичайно поведение от страна на шофьора и го предупреждава, че е редно да спре за почивка. А в тази кола е лесно да се отпуснеш до степен на заспиване, тъй като ще се предлага с подгряване на волана и активен темпомат.
 
Opel Crossland X е изграден на платформа на PSA Peugeot Citroen, която се използва и от Peugeot 2008. Въпреки че до момента германците не споменават нищо за двигателите, съвсем в реда на нещата е да очакваме агрегатите на френския кросоувър и под капака на модела на Opel. Това означава, че гамата от задвижвания ще включва 1.2-литров 3-цилиндров бензинов мотор и по-мощен 1.6-литров 4-цилиндров турбодизел.

Opel Crossland X идва на мястото на Meriva
 
Въпреки SUV стилистиката на модела, той най-вероятно ще се предлага само с предно предаване.
 
Crossland X е първият от общо пет нови модела, които Opel ще причисли към гамата си до 2020. По-големият Grandland X ще излезе по-късно тази година и ще се съревновава в класа на компактните SUV модели със SEAT Ateca, Skoda Kodiaq и Renault Kadjar. Този модел ще бъде базиран на Peugeot 3008 и ще дебютира по време на автосалона във Франкфурт през есента.
 

В Рюселсхайм имат и планове за нов голям SUV модел, който ще бъде базиран на Insignia. Неговата премиера не се очаква преди 2020. 

Снимки: Opel

0 от 500
  • #7
    4 rate up comment 2 rate down comment
    KLASIKA ( преди 7 години )
    И сега нали е на модa,нали добитъка се чуди какво още по-глупаво да се купи и къде да си харчиизлишнитепари ,то аз веднага предлагам една така модна линия или версия знам ли как ги кръщават https://imageshack.com/i/plhwGInGj купе-спорт и нека вече имат и в тоя налудничав сегмент едно произведение безценно за алчния ***.Нека се ръси и да си поръча всички екстри да свят да му се завие.......
  • #6
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Mutata ( преди 7 години )
    В момента всички марки ръждясват в Австрия и Германия,но Мерцедес и Мазда ръждясват дори в Алжир.Знам го от много много опит,такава ми е работата!
  • #5
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Аз не видях това че предишната Мазда 6 беше на платформа на Форд да й се е отразило негативно на имиджа. Нито това, че бусовете на ФВ/Мерцедес и Хюндай са едно, нито Фиат/Пежо/Ситроен.... Колата игзлежда супер и ще се продава! :)
  • #4
    2 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Напълно съм съгласен с първото мнение. Не напразо Опел имат третокласен имидж.
  • #3
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    бусовете рено, колите пежо, дизелите фиат...после немското било най-добро...
  • #2
    17 rate up comment 5 rate down comment
    Друг анонимен ( преди 7 години )
    Опел не ръждясва от поне 15години. А френските *** затъват все повече - особено последните 15годин.Дано Опел да са ги пооправили малко.
  • #1
    8 rate up comment 22 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Френска платформа, френски двигатели,... По-добре да си купя пежо. Поне не раъждясва толкова бързо колкото опелите.