IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новото име на комфорта: тест на Mercedes GLE (ВИДЕО)

Германците се отърваха и от последния спомен за злополучната М-класа

Новото име на комфорта: тест на Mercedes GLE (ВИДЕО)

Не беше толкова отдавна времето, когато "луксозен автомобил" беше просто синоним на "голям германски седан".
Животът бе простичък и ясен, и нямаше опасност някой застрашително да надвисне до вас на светофара. Освен ако не е фермер, тръгнал на пазар в големия град.

ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНИ ПРЕЗ 1997, когато Mercedes извади на сцената прословутата М-класа. Посрещната отначало с присмех, тя започна да се продава толкова добре, че за нула време прати всички конкуренти пред чертожните дъски, и в крайна сметка наводни градовете ни с двутонни чудовища.
А сега тази историческа М-класа си отива завинаги, изместена от това - новия Mercedes Benz GLE.

ТОВА МОЖЕ БИ ПРОЗВУЧА ПО-ДРАМАТИЧНО, отколкото е всъщност. Новата философия на Mercedes е имената на всъдеходите да се образуват от представката GL- и името на стандартния модел, чиято платформа ползват. Тоест GLE на теория е високопроходимата версия на Е-класата. Но на практика е само фейслифт на последния ML.
Всъщност това мащабно прекръстване е може би резултат тъкмо на зловещата слава на първата M-класа, която ще остане в историята като най-калпавия и податлив на дефекти Mercedes за всички времена. За щастие онази ера на поголовно пестене на материали и усилия отдавна вече е забравена. Компанията се върна там, където винаги е била - по върховете на класациите за надеждност.

Новото име на комфорта: тест на Mercedes GLE

КАЗАХМЕ, ЧЕ GLE Е САМО фейслифт. Промените във външния вид наистина не са радикални - малко по-заоблени линии, нови предни и задни светлини, модифицирани решетки и огледала. Но ефектът е внушителен - с тези дребни щрихи главният дизайнер Гордън Вагенер е успял да пренесе магията си дори върху тази двутонна кутия. Заради самите й размери не бихме я нарекли чак красива. Но ако сте склонни да пожертвате малко практичност и товарно пространство, можете да изберете версията GLE Coupe - а тя вече наистина хваща окото.

СЪЩИТЕ ДРЕБНИ ПРОМЕНИ, но с голям ефект, са настъпили в интериора. Материалите са едно стъпало по-високо като качество и макар да липсва свежият полъх на новата С-класа, купето е много приятно място за обитаване.
Към въртящия се контролер на мултимедийната система е добавен и тъч пад, а екранът е вече 8-инчов. Освен обичайните заигравки с телефона и навигацията, той може да ви показва снимките от картата на фотоапарата, да хваща цифрова телевизия и дори да ви препоръчва музика според собствените ви вкусове.

Новото име на комфорта: тест на Mercedes GLE

НА ТЕСТОВАТА НИ ВЕРСИЯ пише 350d. Но понеже при Mercedes табелката и двигателят от години са скъсали всякакви отношения помежду си, това всъщност означава трилитров V6 дизел с една турбина.
С 258-те си коня това е оптималният компромис между мощ и практичност - доста по-весел от базовия двулитров дизел, но и несравнимо по-пестелив от шестцилиндровия си бензинов братовчед. Постижимият минимален разход според каталога е около 6.6 на сто. Ние, без да се престараваме с икономичното шофиране, отчетохме 8 и половина.

Новото име на комфорта: тест на Mercedes GLE

ОГРОМНИЯТ ВЪРТЯЩ МОМЕНТ превръща изпреварванията в детска песничка. Но като цяло GLE си остава типичен Mercedes - с акцент върху комфорта, а не върху динамиката. Новият деветстепенен автоматик сменя гладко, адаптивното окачване изглажда неравностите и дупките, а отличното обезшумяване окончателно ще ви пречисти от спортни напъни. Което в нашите очи е само плюс. Ако искате спорт, изберете нещо, което не тежи два тона и кусур и не е високо почти два метра.
Колкото до електронните системи, GLE още няма смайващите играчки от новата Е класа. Но предлага адаптивен круиз контрол (тук се казва Distronic), авариен спирачен асистент и всичко останало, което имат и директните му конкуренти.

Новото име на комфорта: тест на Mercedes GLE

В СТАНДАРТНИТЕ ВЕРСИИ системата 4Matic ползва отворен планетарен диференциал, за да разпределя въртящия момент поравно между предната и задната ос. Ако си поръчате допълнителния офроуд пакет, получавате понижаваща предавка и възможност за блокировка на диференциала. Така въоръжен, GLE е добра офроуд машина - но не ни се вярва някога да го научите. Дори и само цената е достатъчна, за да се придържате към асфалта.
В това отношение GLE е съизмерим с конкурентите си. Което е по-деликатен начин да кажем "безсрамно скъп".

БАЗОВИЯТ 250d започва от 108 000 лева. За 350d ще ви трябват минимум 120 000, а с добавения премиум пакет оборудване летвата скача до 150 хиляди. Очевидно главната жертва на офроуд способностите на тази кола ще са градските тротоари.

Новото име на комфорта: тест на Mercedes GLE

MERCEDES-BENZ 350d 4Matic:
258
к. с. максимална мощност
7.1 секунди 0-100 км/ч
680 Нм макс. въртящ момент

Тагове: mercedes ml gle mercedes
0 от 500
  • #10
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Четвърта година карам gle 250 d без никакви проблеми, а комфорта на возене е голям, разхода уникален 6 извънградско и 9 в града.
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Ха ха ( преди 4 години )
    Q7 за мен е грозна
  • #8
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Глупости ( преди 4 години )
    Карам gle и няма нищо общо с мл, а за *** Q7 няма място за сравнение. Новия Gle е истински Мерцедес в сравнение с предишните модели.
  • #7
    3 rate up comment 3 rate down comment
    До Румен ( преди 7 години )
    По отношение на усещането за премиум, изказвам личните си впечатления от актуалното Q7, което намирам за недостижимо по отношение на изработката и качеството на материалите в интериора. Смятам също така, че комфортът на возене също е много над нивото на Мерцедес, като имам предвид досегашната М-класа, но не мисля, че GLE ще е кой знае колко по-различно.
  • #6
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Искат да избягат от лошата слава на М-класата,като сменят името на модела.Типично по немсси...
  • #5
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Геори ( преди 7 години )
    Не го смянам за много надежден, имам директно наблюдения от GLE Coupe, чисто ново, със сериозни бъгове в първите 20 000 км. Салонът е също на старата Е Класа, предполагам с фейслифта ще падне голямо обновление.
  • #4
    19 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    какви 100к лв бе, няма такава цена - няма как да изкараш от магазин тоя модел без поне 30к лв за екстри. т.е. 350д ще е минимум 150к лв
  • #3
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Автомобил за 100000 лева няма как да е лош.... Цената е непосилна за средностатистическият българин
  • #2
    17 rate up comment 19 rate down comment
    Румен ( преди 7 години )
    За динамиката бих се съгласил, но за премиум усещането и особено за комфорта - не. Естествено, всеки си има вкусове :)
  • #1
    27 rate up comment 26 rate down comment
    Радев ( преди 7 години )
    Нелош автомобил, но далеч зад Q7, както по отношение на комфорта и динамиката, така и като премиум-усещане.