IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

13-а победа за Петерханзел в рали "Дакар"

Съндърланд пише история за британците, двоен успех на Камаз

13-а победа за Петерханзел в рали

Стефан Петерханзел (Peugeot 3008 DKR) спечели втора поредна победа за френския тим и общо 13-а в кариерата си, с което затвърди прозвището си „Мистър Дакар”. Французинът е най-титулуваният участник в историята на състезанието – 7 победи с автомобил и 6 с мотоциклет.

13-а победа за Петерханзел в рали

На практика битката на Петерханзел със съотборника му Себастиен Льоб (Peugeot 3008 DKR) се реши в четвъртък, в етапа от Чилесито до Сан Хуан, когато Стефан натрупа аванс от 6 минути пред Себ, след като организаторите му върнаха времето, загубено заради инцидента с мотоциклетиста Симон Рачич. В петък Льоб атакува водача, след това спечели и последния етап вчера, но на финала Петерханзел взе победата с аванс от 5,13 минути.

Триумфът на Peugeot в тазгодишното издание на рали „Дакар” беше допълнен от третото място на Сирил Депре, който завърши трети, на 33 минути от победителя. Нани Рома донесе най-доброто класиране на Toyota тази година – 4-о място, но над 1 час зад Петерханзел. Топ 6 допълниха Жиниел де Вилиерс с Toyota и Орландо Теранова с Mini.

Сам Съндърланд с КТМ спечели при мотоциклетистите и стана първият британец, постигнал успех в маратонската надпревара. Съндърланд, за когото това е 4-о участие в състезанието, поведе в петата отсечка, а битката му за първото място беше улеснена от проблемите на Хоан Бареда с Honda, който получи 1 час наказание и от отпадането на лидера на КТМ Тоби Прайс, който катастрофира. Втори завърши Матиас Валкнер с КТМ, а трети – още един пилот на КТМ – испанецът Херар Фарес.

Двойна победа на Камаз донесе финала на рали „Дакар”, като втори успех записа Едуард Николаев, който победи Дмитрий Сотников с аванс от по-малко от 19 минути. Битката тук се реши в последните дни – Николаев беше най-бърз в етапи 10 и 11 и това му донесе преднина от 17 минути, което се оказа фатално за амбициите на Сотников. 14-а победа за Камаз, а трети остана Жерар де Рой с Iveco.

Тагове: peugeot
0 от 500
  • #1
    16 rate up comment 11 rate down comment
    Горките Тойоти!!! ( преди 7 години )
    Всяка година участват и все се намира някой да ги бие: последните 10 -години ядоха голям бой от Фолксваген/най-големият/,после Бмв,после Мини,сега Пежо.Толкова за ненадминатите Тойоти по проходимост.