IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американец наследи Рон Денис в McLaren

Зак Браун ще отговаря и за тима във Формула 1

Американец наследи Рон Денис в McLaren

45-годишният американец Зак Браун ще поеме поста изпълнителен директор на McLaren Group, а заедно с това и част от задълженията на Рон Денис, който ще напусне през януари. Миналата седмица Денис, който притежава 25% в компанията, загуби битката с другите акционери и вече няма да е главен изпълнителен директор. 

Американец наследи Рон Денис в McLaren

Браун вече отказа оферта от новия собственик на Формула 1 Liberty Media да бъде част от екипа, който ръководи световния шампионат, за да може да работи в McLaren. 

 

„Много съм горд, че ставам част от McLaren Technology Group – заяви Браун. – Изпитвам огромно уважение към хората, развили бизнеса на компанията на толкова високо ниво и се надявам, че ще имам сериозен принос това развитие да продължи.” 

 

Денис остава член на борда на директорите, но другите акционери успяха да неутрализират напълно влиянието му върху управлението на компанията. Инвестиционният фонд на кралското семейство на Бахрейн Mumtalakat държи 50% в компанията, а останалите 25% са собственост на дългогодишния съдружник и приятел на Денис Мансур Ойех, но сега двамата са в лоши отношения и това сложи край на присъствието на Рон начело на компанията. 

 

Денис се върна начело на McLaren Group и тима във Формула 1 в началото на 2014 и първото нещо, което направи беше да отстрани тогавашния шеф Мартин Уитмарш, който е много близък на Ойех, който пък по това време беше много болен. Разривът настъпи миналата седмица, след като стана ясно, че Денис е довел китайски консорциум, готов да плати 2 милиарда долара за компанията, но другите акционери заявиха, че не искат да продават. 

 

Това е интересен развой, защото в началото на 2014 година се говореше, че Рон се е върнал на върха, след като е поел ангажимент да намери купувач на компанията, както и основен спонсор на тима във Формула 1. Той явно не се е справил в сроковете, поставени му от другите акционери и последва развръзката от миналата седмица. Предполага се, че Денис се е противопоставил и на евентуалния съюз с Apple, за който от McLaren най-после признаха, но допълниха, че всичко е останало на етап „опознавателни разговори”. 

 

На новия си пост в McLaren – изпълнителен директор – Браун ще отговаря за моторспорт активностите на компанията, както и за маркетинга. Акционерите в McLaren се обърнаха много бързо към него, тъй като в последните години, всички спонсори на тима са били осигурени от компанията Just Marketing International – най-успешната моторспорт маректинг агенция, създадена и ръководена от Браун. Зак потвърди, че сделките с Johnnie Walker, GSK, Hilton, Lenovo, Chandon и NTT са минали през неговата компания, освен това се смята, че той е човекът, осигурил Martini като основен спонсор на Williams и Heineken като основен спонсор на Формула 1 в глобален мащаб. 

 

Преди да се захване сериозно с бизнес, Браун е пистов пилот със скромни успехи. Американецът печели едно състезание в британската Формула Ford 1600 през 1991 година, после кара в британската и германската Формула 3, а през 1999-2000 се състезава в Американските серии Льо Ман. През септември Браун подаде оставка като президент на Just Marketing International и за известно време беше спряган като евентуален наследник на боса на Формула 1 Бърни Екълстоун. 

 

В McLaren Браун ще е подчинен на изпълнителния борд, който ръководи компанията и ще е над Ерик Булие който ще управлява тима от Формула 1.

Тагове: mclaren
0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 1 rate down comment
    GG ( преди 7 години )
    То формулата цялата отиде в ряката,от абсолщтен фен в годините досега,днес не го поглеждам.Нито автомобилите струват нито правилата,напълни се с геймъри и лигочи.Веднага бих забранил виртуалния симулатор.Та тия *** само висят на компютъра и учат пистата наизуст.После с еднаквите коли който стигне изобщо до финала и шампион.Дъртака бърни се постара да съсипе всичко.Е сега янките ще го довършат.
  • #1
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Айдееее, Макларън утиде у ряката. Насадиха си ново мениджърче дето ще ги продаде най-изгодно на Епъл или накой от сорта.