IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla излезе на печалба за пръв път от 2013

Ефектът е временен и предизвикан от правителствени кредити, но ще повлияе положително на инвеститорите

Tesla излезе на печалба за пръв път от 2013

Американският производител на електромобили Tesla отчете първото си тримесечие на печалба от години насам. Положителният резултат на компанията за периода юли-септември е 21.9 милиона долара - заслуга най-вече на щата Калифорния, който й отпусна 139 млн. долара по така наречените кредити за нулеви емисии.

Tesla излезе на печалба за пръв път от 2013

Оборотът на Tesla за третата четвърт на годината е 2.3 милиарда долара. Главният изпълнителен директор Илон Мъск уверява, че тенденцията ще се запази и в последното тримесечие благодарение на понижените разходи по производството на Model S.
 

Според повечето анализатори обаче това е краткотраен ефект и съвсем скоро компанията отново ще е на червено. Tesla е неизменно на загуба от 2013 насам, само за миналата година отрицателният й резултат бе 229.9 милиона долара. Прогнози на Barclays сочат, че проектът на Мъск може да започне да носи трайна печалба не по-рано от 2021 година, като преди това ще погълне поне още 11 млрд. долара.

Все пак положителният финансов резултат, дори да е само за едно тримесечие, ще помогне в привличането на нови инвеститори и капитали. От ключово значение ще е дали Tesla ще успее да спази сроковете за пазарния дебют на следващия си автомобил, Model 3, насрочен за края на идната година.

 

Още по темата: Балон ли е Tesla?

 

Тагове: tesla
0 от 500
  • #3
    10 rate up comment 3 rate down comment
    couldbeworse ( преди 7 години )
    Не е балон...тенденцията правителства да подпомагат развитието на безвредния авто транспорт трябва да се засили, а не да намаля. Електрическия транспорт е бъдещето без значение дали го искаме или не. Трябва да си доста невеж за да не го осъзнаваш
  • #2
    8 rate up comment 17 rate down comment
    RRE435i ( преди 7 години )
    Pora4ah si Tesla i te vednaga izliazoha na pe4alba.Elon triabva da me 4erpi,a ne samo blagodarstveni pisma da mi pra6ta
  • #1
    14 rate up comment 6 rate down comment
    Санчо ( преди 7 години )
    Я,колко интересно..че е балон балопн е ама кой помпи балоня. Как компания на червено досега прави инвестиции,поддържа производство и плаща заплати.Все интересни въпроси.