IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Системата за водно впръскване в двигателя става серийна

Технологията на Bosch ще се появи масово до 2019 г.

Системата за водно впръскване в двигателя става серийна

Системата за впръскване на вода в смукателния колектор, която се използва при състезателната кола BMW M4 GTS, до 3 години ще се появи и при стандартни автомобили. Технологията на германската компания Bosch ще се предлага на всички производители, които проявяват интерес, съобщава Autocar.
Системата за водно впръскване в двигателя става серийна
Системата използва дестилирана вода за всмукателния колектор, която преминава пред специална дюза. Течноста се съхранява в отделен контейнер, който при BMW M4 GTS се намира в багажника. Водата се впръсква с помощта на специална помпа с налягане от 10 бара, като нужното количество се определя от електронна система в зависимост от оборотите на двигателя и температурата.

Подобна технология подобрява значително процеса за изгаряне на горивото, намалява температурата и същевременно увеличава мощността на мотора с около 5%. В същото време се намалява разхода на гориво, както и нивата на изхвърлените вредни емисии СО2 – съответно с 13 и 4%.

„Тази система работи най-добре с двигатели, предлагащи повече от 109 к.с. на литър – обясни един от шефовете на Bosch – Фабиан Пиац. – Ние ще предложим нашата разработка на пазара в момент, когато изискванията за нивата на вредни емисии за новите автомобили станат още по-високи.”

По думите на Пиац при масовите автомобили технологията няма да се различава от тази, използвана при състезателното M4 GTS. Единствената разлика може да бъде в количеството вода, от което се нуждае системата. При модела на BMW тя е около 5 литра.

От Bosch допълват, че към системата има сериозен интерес от страна на редица производители и с тях вече се водят преговори. Кои обаче са те, засега не се съобщава.

Снимка: Bosch

Тагове: bosch bmw m4 gts
0 от 500
  • #1
    11 rate up comment 19 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Това за впръскването на водата го има от много години. Има редица проблеми обаче, които няма как да са ги решили от БОШ.