IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Системата за водно впръскване в двигателя става серийна

Технологията на Bosch ще се появи масово до 2019 г.

Системата за водно впръскване в двигателя става серийна

Системата за впръскване на вода в смукателния колектор, която се използва при състезателната кола BMW M4 GTS, до 3 години ще се появи и при стандартни автомобили. Технологията на германската компания Bosch ще се предлага на всички производители, които проявяват интерес, съобщава Autocar.
Системата за водно впръскване в двигателя става серийна
Системата използва дестилирана вода за всмукателния колектор, която преминава пред специална дюза. Течноста се съхранява в отделен контейнер, който при BMW M4 GTS се намира в багажника. Водата се впръсква с помощта на специална помпа с налягане от 10 бара, като нужното количество се определя от електронна система в зависимост от оборотите на двигателя и температурата.

Подобна технология подобрява значително процеса за изгаряне на горивото, намалява температурата и същевременно увеличава мощността на мотора с около 5%. В същото време се намалява разхода на гориво, както и нивата на изхвърлените вредни емисии СО2 – съответно с 13 и 4%.

„Тази система работи най-добре с двигатели, предлагащи повече от 109 к.с. на литър – обясни един от шефовете на Bosch – Фабиан Пиац. – Ние ще предложим нашата разработка на пазара в момент, когато изискванията за нивата на вредни емисии за новите автомобили станат още по-високи.”

По думите на Пиац при масовите автомобили технологията няма да се различава от тази, използвана при състезателното M4 GTS. Единствената разлика може да бъде в количеството вода, от което се нуждае системата. При модела на BMW тя е около 5 литра.

От Bosch допълват, че към системата има сериозен интерес от страна на редица производители и с тях вече се водят преговори. Кои обаче са те, засега не се съобщава.

Снимка: Bosch

Тагове: bosch bmw m4 gts
0 от 500
  • #11
    2 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    мам корса от 1996 и тя я има тази ситема. Но казанчето не е в багажника, а до двигателя.
  • #10
    6 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    ДВГ със скъпи технологии за които ще има "бецален" в сервиза.То щото за електричка няма да има "бецален" в сервиза.Тя електричката няма ходова част,няма един куп системи,поддържащи електрическата инсталация.И не се разваля.Особено като дойде тук на "реални километри",карана само от баба.И с умряла батерия.Няма да плащаш,нали?Ще си купиш Тесла от магазина с 8 години гаранция.Още по-зле ще е с ел колите.Тогава ще махаме с пежо 100 и пеш или със 111-Младост-Люлин.
  • #9
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ами хайде де,вземи да ни ограмотиш.Сподели с нас,кои точно са непреодолимите и негативни последици.Може пък от Бош да четат сайта на Автомедия,да ти видят гениалните мисли и да те вземат да им решиш проблема.Щото така само да пишеш,че имало непреодолим проблем е малко смешно.Излиза,че Бош са *** нещастниците,а инженер Ганев е *** гения.
  • #8
    25 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Твърде сложно стана да се гонят ниски емисии с ДВГ, айде да минаваме на ток вече стига опити да го реанимирате тоя ДВГ със скъпи технологии за които ще има "бецален" в сервиза.
  • #7
    15 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Впръскването на вода се експериментира непрекъснато и то на всички нива от дипломни работи в университетите до Формула 1. Във всички случаи обаче има непреодолими негативни последствия, така че не емного за вярване Бош да започне " нова ера в автомобилостроененто ". И ако обичайте не се присмивайте на човека, който се опитва да Ви ограмоти !
  • #6
    7 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Еми то Таката са имали такава система , така се е родила водородната бомба..
  • #5
    29 rate up comment 6 rate down comment
    БошЦентър ( преди 7 години )
    "..Има редица проблеми обаче, които няма как да са ги решили от БОШ.."Написах официално писмо до Bosh, в което им споделих, че няма как да са решили проблема. Върнаха ми почти веднага отговор - "ОК! Спираме я (системата) и изтегляме всички BMW M4 GTS, благодаря!"
  • #4
    28 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    "..Алоооо, моят сивик от 1998 има таква система..." - и се резервоара за вода се пълни като завали!
  • #3
    27 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    "..Това за впръскването на водата го има от много години. Има редица проблеми обаче, които няма как да са ги решили от БОШ. ..Значи BMW М4 GTS (върховата версия на върхов модел) я ползва тази система...обаче веднага се явява "професор", който сигурно не може да си зареди на бензиностанция колата и констатира, цитирам "...Това за впръскването на водата го има от много години. Има редица проблеми обаче, които няма как да са ги решили от БОШ..."
  • #2
    10 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Алоооо, моят сивик от 1998 има таква система.