IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Искат забрана на колите с десен волан

Целта е повишаване на сигурността на пътя, посочва Георги Кадиев

Искат забрана на колите с десен волан

Искат забрана на колите с десен волан
Снимка: Honda

Забрана за регистрация на автомобили, които са „технически непригодени за движение в пътните условия“ на България, предлага независимият депутат Георги Кадиев в проект за промяна в Закона за движение по пътищата. Текстовете са внесени в деловодството на Народното събрание.

Искането на депутата е свързано основно с автомобилите с обратен волан, при които рискът от произшествия е по-голям заради липсата на видимост. Кадиев признава в мотивите си, че МВР не води статистика относно броя на катастрофите, причинени от автомобили с десен волан и за своята инициатива се ръководи от съобщенията в медиите.

Забраната, която депутатът предлага, няма да ограничи европейските изисквания за свободно движение, защото тя ограничава регистрацията на подобни превозни средства в страната, но няма да забрани автомобили с чужда регистрация и десен волан да се движат по пътищата на България.

В мотивите си към законопроекта Кадиев отбелязва още, че забрана за регистрация на автомобили с десен волан съществува в 16 държави, сред които са Словакия, Полша, Хърватия и Сърбия.

За него такова ограничение ще повиши сигурността и няма да наруши правата на българите или гражданите на други държави от ЕС.

Още икономически новини от България - в Investor.bg

0 от 500
  • #11
    8 rate up comment 2 rate down comment
    соло ( преди 7 години )
    Такава забрана има смисъл ако има обща тенденция към намаляването на движението на всякакви таралясници, достъпни за всеки *** с 500 лева и купена книжка, да върти гуми и трепе хора!Няма държава в ЕС с такъв неконтрулируем достъп на коли от всякакви марки, години , еконорми, превръщаш я в автоморгата на Европа.
  • #10
    11 rate up comment 1 rate down comment
    нововнос ( преди 7 години )
    Просто за пореден път се убеждавам, че в България ти трябва възможно най-голям джип, висок, с възможно най-много желязо между теб и останалите на пътя. И освен това да го караш по правилата и спокойно (той и без това ще гори много ако го настъпваш).
  • #9
    10 rate up comment 5 rate down comment
    нововнос ( преди 7 години )
    Определено колите с десен волан не са сред съществените проблеми по пътищата в БГ. Не мисля, че до сега съм видял дори 1 хулиган с такава кола. Но пък с авто-талибани с ляв волан се сблъскваме всички всеки ден. Бях си за 2 седмици в България наскоро и се нагледах на абсолютни престъпници на пътя, че и на смърт също.
  • #8
    21 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Сигурността на пътя ще се повиши като изринат корумпирания кат, които позволяват на всеки *** комплексар да кара както си иска.
  • #7
    25 rate up comment 5 rate down comment
    УКфоб ( преди 7 години )
    А дано, ама надали...
  • #6
    10 rate up comment 27 rate down comment
    ... ( преди 7 години )
    Недейте да приказвате глупости, младежи! Колко от вас са били потърпевши в инциденти с автомобили с десен волан? Много е лесно да се говори без да може да се докаже с някаква статистика. Повечето от инцидентите са предизвикани от некомпетентни или пияни шофьори или такива, каращи с несъобразени с нашите пътища скорости!
  • #5
    48 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Забраната изобщо не е безмислена. С Десен волан, нямаш нужната видимост, за да предприемеш изпреварване. Само това е достатъчна причина за забрана. А другите неудобства, че пасажера трябва да слиза от страната на пътя и т.н. само бетонират такава забрана.
  • #4
    14 rate up comment 6 rate down comment
    х ( преди 7 години )
    До До много е просто.Това, което казваш означава, че проблема не е в колите, а задкормилното устройство. А такива, както ги наричаш "***" има прдостатъчно седящи и в автомобили с ляв волан. И за да се намялят проблемите по пътищата трябва други мерки и сериозни институции, а не безсмислени забрани.
  • #3
    59 rate up comment 4 rate down comment
    много е просто ( преди 7 години )
    Да не ги забраняват! Изобщо не е нужно това. В Германия са го измислили, а и в други държави предполагам е така. Чисто и просто застраховката на такива автомобили е в пъти по-висока заради риска от ПТП. Щом ти стиска си вземай кола с десен волан, но ще плащаш яко за застраховка. И ето как по естествен начин в Германия НЯМА коли с десен волан. Съвсем спокойно същото може да стане и у нас и ще е съвсем законно. Всяка една застраховка се определя от риска. Риска е голям, съответно и застраховката.
  • #2
    9 rate up comment 3 rate down comment
    х ( преди 7 години )
    Това е резултата от опита на Полша да забрани автомобилите с десни волани.