IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Искат забрана на колите с десен волан

Целта е повишаване на сигурността на пътя, посочва Георги Кадиев

Искат забрана на колите с десен волан

Искат забрана на колите с десен волан
Снимка: Honda

Забрана за регистрация на автомобили, които са „технически непригодени за движение в пътните условия“ на България, предлага независимият депутат Георги Кадиев в проект за промяна в Закона за движение по пътищата. Текстовете са внесени в деловодството на Народното събрание.

Искането на депутата е свързано основно с автомобилите с обратен волан, при които рискът от произшествия е по-голям заради липсата на видимост. Кадиев признава в мотивите си, че МВР не води статистика относно броя на катастрофите, причинени от автомобили с десен волан и за своята инициатива се ръководи от съобщенията в медиите.

Забраната, която депутатът предлага, няма да ограничи европейските изисквания за свободно движение, защото тя ограничава регистрацията на подобни превозни средства в страната, но няма да забрани автомобили с чужда регистрация и десен волан да се движат по пътищата на България.

В мотивите си към законопроекта Кадиев отбелязва още, че забрана за регистрация на автомобили с десен волан съществува в 16 държави, сред които са Словакия, Полша, Хърватия и Сърбия.

За него такова ограничение ще повиши сигурността и няма да наруши правата на българите или гражданите на други държави от ЕС.

Още икономически новини от България - в Investor.bg

0 от 500
  • #21
    2 rate up comment 2 rate down comment
    ГОСТ ( преди 7 години )
    ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ЛЕВИТЕ ВОЛАНИ, ЗАЩОТО МАСОВО ПРОИЗШЕСТВИЯТА СЕ ПРЕДИЗВИКАНИ С ТАКИВА!!
  • #20
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Антрополог ( преди 7 години )
    Купи си автомобил с десен волан - покажи на всички, че нямаш пари да бъдеш селянина, за който мечтаеш!
  • #19
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Голчма тъпотич е да спестиш някой лев и да си вземеш кола с десен волан и после всеки път като изпреварваш да се чудиш дали ще оцелееш. Явно за някои хора живота им и този на другите не е по-малковажен от спестените пари за нормална кола. Да не говорим, че трябва да се оправят и фаровете, защото заслепявт насрещните. Данъци, застраховки и всичко останало трябва да е пъти по-високо за да се спре това.
  • #18
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    днес, прибирайки се от морето по подбалканския път само 5 пъти ми се случи някой сладур с десен волан да се покаже от зад някой тир, опитвайки се да се самоубие и да повлече и мен, Аз съм съгласен да им се вдигне застраховката- поне 1000 лева, колкото струват и 15 годишните таралясници, дето са си вкарали от Англия. Както и отстъпки при бракуването.
  • #17
    7 rate up comment 12 rate down comment
    А.В.Торът ( преди 7 години )
    Във Великобритания може да се управляват автомобили с ляв волан. В Германия може да се управляват автомобили с десен. Само тук, вместо да се захванем с културата на шофиране и кратерите по т.нар. "пътища", пак търсим под вола теле.
  • #16
    12 rate up comment 2 rate down comment
    187 ( преди 7 години )
    Всички пропускате още един факт - фаровете... лъчът е насочен в ляво, т.е. заслепява и на къси...
  • #15
    10 rate up comment 2 rate down comment
    юли ( преди 7 години )
    И досега гражданската отговорност за коли с десен волан е по-висока. Но явно не достатъчно!
  • #14
    18 rate up comment 5 rate down comment
    karutsar ( преди 7 години )
    Изключително умно предложение от Български политик .........просто не мога да повярвам ,че е предложение на наш политик.Не знам дали ще го приемат онези търтеи които са в парламента , но това предложение е нещо наистина добро предложение.
  • #13
    17 rate up comment 3 rate down comment
    Костов ( преди 7 години )
    Само пълна забрана на това недомислие.Значи може да нямаме червени мигачи ,а десен волан може.Предвид че позицията е ненормална за пътните условия у нас.Управляващите са ХХХХ.. Достатъчно е да се спрат новите регистрации..а на вече имащите..гражданска по 900 лв на година..айде готово.
  • #12
    20 rate up comment 3 rate down comment
    Achtung ( преди 7 години )
    Видимостта при изпреварване на бус или камион с автомобил имащ десен волан е нулева, което е предпоставка за възникване на най-опасните и смъртоносни ПТП, а именно челен насрещен удар. Пълна забрана е малко вероятна, но държавата трябва да вземе мерки за да ограничи разпространението на такива коли в България. Варианта с по-високи застраховки ми се вижда най-справедлив.