IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-желаните автомобили на старо в централна Европа

Най-търсеният употребяван автомобил в средна Европа има сребърен или сив цвят, пет врати, бензинов двигател и струва около 6 000 евро.

Най-желаните автомобили на старо в централна Европа
Това е извод направен от изследване на групата AAA AUTO, която има представителства и може да обобщи данните от пазара с употребявани автомобили в пет страни – Чехия, Полша, Словакия, Унгария и Румъния. 


Най-желаните марки на пазарите за стари автомобили в тези страни са Skoda, Renault, Ford, Opel и Peugeot. „Трябва да се каже обаче, че между изследваните страни има доста значими разлики” казва шефът на автобазара AAA Auto в Чехия, Петр Ванечек (Petr Vaněček). 

Например в Унгария най-търсената марка е Suzuki, която се произвежда в страната, естествено в Румъния това е Dacia, а в Чехия и Словакия - Skoda.

Има разлики и в най-харесваните цветове. В Чехия и Словакия това е сребърния цвят, след него е червения. В Унгария червеното не се търси, но за сметка на това има интерес към черния цвят, който не е интересен за чехи и словаци. Поляците и румънците харесват много синия цвят и това го изкачва в цялото изследване на второ място след сребърния. 

Има сериозни разлики и в отношението към дизеловите двигатели. В Румъния те са предпочитани, като 49% от всички употребявани автомобили закупени от ААА Auto са били с дизелови двигатели. Този процент е значително по-малък в съседна Унгария – само 16%. В Чехия дизелови са били 30% от закупените стари автомобили от ААА Auto, в Словакия 26% и в Полша 19%. Все пак и в петте страни интереса към дизеловите автомобили расте. 

Употребявани автомобили на най-малко години се купуват в Румъния. Това е така заради данъчната политика на страната, която облага доста по-високо по-старите коли. В Румъния 34% от всички закупени на старо автомобили са на възраст до 3 години. За Полша и Чехия този процент е 18%, в Унгария 16% и в Словакия 12%. 

Най-много комби автомобили се закупуват в Чехия – 20% от всички закупени на старо автомобили са с каросерия комби, в Унгария комби автомобилите са само 10%. В Румъния се купуват най-много седани в сравнение с останалите 4 страни – 27%. Във всичките пет средноевропейски страни най-търсени са автомобилите хечбек с пет врати.
0 от 500