IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford ще прави коли от текила

В основата на новия материал е растението агава

Ford ще прави коли от текила

Ford изучава възможността за използване на преработена агава за създаване на биопластмаса, която да се използва в автомобилостроенето. За целта американската марка си сътрудничи с един от най-големите производители на текила - фирмата Jose Cuervo.
Ford ще прави коли от отпадъците от текила
Според специалистите от Ford полученият материал е много устойчив на високи температури. Пластмасата от агава може да бъде използвана за вътрешното обзавеждане на автомобилите, за усилване на електрическите кабели и за създаване на отсеци за съхраняване на различни вещи. Освен това материалът се оказва подходящ за изготвяне на елементи от интериора и на климатичната система. Също така неговото използване ще намали употребата на нефтохимически продукти, което ще се отрази благотворно на околната среда.

Агавата се нуждае от 7 години, за да узрее напълно. При направата на текила сърцевината на растението се затопля, а сокът се изстисква за допълнителна дестилация. Именно заради този процес във Ford са прибегнали до услугите на производителя на текила Jose Cuervo. От агава също така се правят различни сувенири, както и хартия.
Ford ще прави коли от отпадъците от текила
В компания провеждат изследвания върху създаването на биоматериали още от 2000 г. Сега Ford използва 8 вида такива суровини, като в основата им са соя, рициново масло, слама, коноп, целулоза, дърво, кокосови влакна и оризови трици.

Снимки: Ford

0 от 500
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    В Приус пластмасите са направени от водорасли и са с по-добри качества от традиционната от петрол и е екологична. Така, че Форд не са открили топлата вода да правят пластмаса от растения. Също така водораслите могат да спасят планетата защото са най-разпространен вид и стават за почти всичко. За храна, за производство на гориво, дрхи, въжета, лека промишленост и каквото се сетите. Много лекарства също се правят на базата на водорасли.
  • #3
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Значи ако ползват *** от дърво слива спокойно може да се каже, че ще правят коли от пърцуца ;)
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Бай ГанЮ ( преди 7 години )
    Комши, дай да избръмчим по едно с мезе, уа...
  • #1
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Дошо ( преди 7 години )
    Ford ще прави коли от текилаВ основата на новия материал е растението агаваFord изучава възможността за използване на преработена агава за създаване на биопластмаса, която да се използва в автомобилостроенето.Аха, не било компютри а компоти.Не били за износ ами за внос.