IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Зимни, летни или всесезонни гуми - държавата умува

Прието е обаче новите шофьори да имат само две трети от контролните точки

Зимни, летни или всесезонни гуми - държавата умува

Вместо задължение за смяна на летни със зимни гуми и обратно в закона може да се въведе използването на всесезонни гуми. Такава идея обсъждат депутатите от транспортната комисия в парламента. Предстои обаче избраниците от различните партии да преценят плюсовете и минусите преди да се пристъпи към взимането на решение.
Зимни, летни или всесезонни гуми - държавата умува
Снимка: Ройтерс

"Терминът "всесезонни гуми" го има при производителите и вносителите на гуми, но го няма в нормативната база. Ако искаме да използваме този термин в законодателство, трябва да го регламентираме", каза шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев пред Dnes.bg.

Той разясни, че ако решат да се промени законът и да се въведе използването на всесезонна гума, преди това трябва да се промени наредбата за това. "Ако вкараме в наредбата какво значи сезонна гума, можем и да го вкараме и в закона. Темата е важна, има различни мнения, но трябва да намерим най-малкото общо кратно", каза още Ананиев.

Той обясни, че има и голяма дискусия за големината на грайфера на гумата. Последните предложения са да се въведе изискване той да е 4 мм, но депутатите са склонни да го намалят на 3 мм.

"Но ако приемем всесезонните гуми, може би ще трябва да запишем уточнение за шофиране "при зимни или при снежни условия" и тогава може би сигурно няма да се уточнява големината на грайфера", обясни Ананиев.

Заради всички тези дебати решението какво да се запише в закона по отношение на зимните и летните гуми е било отложено на вчерашното заседание на транспортната комисия.

Депутатите не са взели решение и по отношение на някои ограничения за младите шофьори. Те са приели текстът, според който новите водачи ще имат две трети от точките за стаж от 24 месеца. Все още обаче върви дебат за това дали да се въведе задължението за придружител в колата на новите шофьори, както и дали да си забрани те да шофират нощем.

"Пътната полиция информира, че в първата година новите водачи правят 22% от нарушенията в държавата, а през втората - 55% от нарушенията. Така се обосновават защо искат 24 месеца ограничение", каза Ананиев.

Той обясни, че според предоставената от МВР статистика през нощта стават по-малко катастрофи, но много тежки.

"Помните нали, Луковит - три жертви, Червен бряг - три жертви, Симеоновград - шест жертви. Това са все катастрофи от нула до шест часа и все с млади хора", каза Ананиев. Той обясни, че Георги Свиленски от БСП предлага забраната за шофиране на млади шофьори да е от 22.00 часа до 6.00 часа. Самият Ананиев е предложил ограничението да е от 0 до 6 часа. "Но ще го обсъдим и решим", каза той.

Още новини от България четете в Dnes.bg

0 от 500
  • #3
    14 rate up comment 6 rate down comment
    Край ( преди 7 години )
    Всесезонни гуми се карат във всички страни на нашата геоаграфска ширина и климат. Карам си с такива и не вися по гумаджииниците като *** в "кампаниите". Всесезонните гуми ги сменята не 3г. защото ги износвате и реално сте винаги с нови гуми. Вашите зимни 9сезон за в пъти по-недъгави от мойте всесезонки.Е естествено гумаджиите ще ви кажат че такава гума нема, че неможе зиме и лете с джапаки и пр. фолклор. Те се хранят от вашата глупост и "кампаниите".
  • #2
    3 rate up comment 7 rate down comment
    Бумеранг ( преди 7 години )
    Поредните *** дискусии! Ако номера минаваше само с всесезонни гуми, то нямаше да ги има останалите!!!! Навремето на колите от Мототехника се слагаха подобни гуми и вярвайте ми зимата всеки имаше веруги в багажника ..... А помните ли веригите:):):): не бяжа като сегашните, като дантелка, но вадеха отвсякъде ..... е и разбиваха лагери и втулки ама....преживяваше се!
  • #1
    22 rate up comment 0 rate down comment
    насти ( преди 7 години )
    Единствената комисия ,която Настимир Ананиев може да оглави е тази по безопасност на вибраторите !!!