IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автопилот катастрофа с Tesla Model S

Вместо да спре електрическият автомобил увеличава скоростта (Видео)

Автопилот катастрофа с Tesla Model S

Колите стават все по-безопасни, като основна заслуга затова имат електронните системи. Към момента обаче те могат само да помагат на водача, а не го заместват напълно. В това се убеди лично собственик на Tesla Model S, който се предовери на технологиите и претърпя лека катастрофа.



Според информацията мъжът пътувал по магистрала в Швейцария, използвайки активния автопилот на своя електромобил. Въпросната система позволява на водача да се "закачи" за превозното средство отпред и да го следва на безопасна дистанция. В този случай технологията сама управлява спирачките и ускорението, а в някои случаи и волана.

Мъжът се движел така известно време, но внезапно електрическият автомобил се забил в спрял в лявата лента бус. "Колата дори не намали, успях в последния момент да скоча на спирачките, но вече беше късно да избегна удара", казва собственикът на автомобила. И уточнява, че системите все пак реагирали, но напълно погрешно - вместо на намалят скоростта, те я увеличили.

Трябва да уточним, че основната вина за този инцидент е на шофьора, а не на колата. Според информацията на Tesla активният автопилот не е способен да засече всички обекти на пътя, като също така не е способен да спре напълно автомобила ако пред него внезапно се появи спряло превозно средство, а скоростта е над 80 км/час.

Изводът е, че технологиите помагат, но управлението на колата остава отговорност на шофьора. Въпреки това някои си позволяват дори да спят зад волана, доверявайки се именно на активния автопилот - вижте видеото долу.

Тагове: tesla model s
0 от 500
  • #15
    0 rate up comment 1 rate down comment
    thebrainless ( преди 7 години )
    Не е ли малко странно е да триеш поста ми и да си качиш видеото в статията?
  • #14
    3 rate up comment 0 rate down comment
    fermera ( преди 7 години )
    При Infiniti q50 Aktive lane control се справя много добре и дори не ти мести волана когато завива.Малко странно е защо не се задействаха спирачките,при тази ситуация дори системата за активна сигурност предупреждава за опасност от сблъсък,дори и автопилота да не е включен
  • #13
    7 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ех каква платена пропаганда се води срещу елктрическите автомобили,понеже бърка не само в джоба и знаете къде другаде на петролния бизнес.И няма да е само Тесла за в бъдеще,и те го знаят
  • #12
    4 rate up comment 7 rate down comment
    Вземи ( преди 7 години )
    Еййй алооо ти надрусан ли си бе???Управлява ли ти волана при скорост над 70км/ч, за което питаме и коя друга марка го предлага?Май ти е трудно да схванеш въпроса и технологията нещо.
  • #11
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Активен пилот?!?! Направо Автопилот!? Това са жаргонни. Автопилота се нарича Темпомат а в случая това на Тесла, което го имат Европейските от 15г. се нарича дистроник/поддържа дистанция от предните автомобили ако има такива или поддържа зададената скорост/. Моята кола е с такова чудо и за сега слава богу винаги е реагирала.
  • #10
    1 rate up comment 4 rate down comment
    До Анонимен ( преди 7 години )
    Абе то и ти не можеш да произведеш нищо освен екскременти, но защо ли никой не ти тегли глокшума. Пълно е с кърлежи в тая държава.
  • #9
    7 rate up comment 6 rate down comment
    м-р АД ( преди 7 години )
    Продължаваме да чакаме отговор от анонимния за други автономни автомобили които се предлагат на пазара.По дълга версия на първото клипче има е ютуб, но го изтриха. В него се виждаше че 6-7 секунди има видимост към буса че е спрял. Тази катастрофа е нагласена да се случи.
  • #8
    5 rate up comment 10 rate down comment
    v-1 ( преди 7 години )
    И на мен м ие интересно в кои други автомобили има подобен автопилот.Това е въпорс към анонимният "професор", ако може да ни просветли...
  • #7
    22 rate up comment 1 rate down comment
    qwe ( преди 7 години )
    нямам вяра на жени шофьори и автопилоти
  • #6
    7 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Че коя друга кола може да се управлява сама при скорост над 70км/ч, че дори и без маркировка.Ауди след 2 години ще пускат подобна самостоятелност но до скорост от 60км/ч!!!