IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пореден смъртен случай с еърбег на Takata

Колата е трябвало да бъде поправена, но така и не се е явила в сервиза

Пореден смъртен случай с еърбег на Takata

Поредният фатален инцидент с еърбег на Takata се е случил на 31 март в Тексас, САЩ. Жертвата е 17-годишна момиче, шофирало Honda Civic от 2002 година, съобщава Ройтерс.
Пореден смъртен случай с еърбег на Takata
Щандът на Takata на Автосалон Франкфурт 2015. Снимка: Automedia.bg

Според информацията момичето се е блъснало в задната част на спряла на светофар Honda CR-V. Катастрофата не е била толкова тежка, но отворилата се въздушна възглавница, произведена от Takata, е експлодирала, в резултат на което метален шрапнел е прерязал сънната артерия на момичето. Пристигналите на мястото на инцидента медици само са констатирали смъртта й.

От японския производител на автомобили обявиха, че въпросната Honda Civic е била част от сервизната акция за подмяна на въздушните възглавници. Собственикът многократно е бил канен в сервиза, но така и не се е явил.

Това е десетият известен фатален инцидент с въздушна възглавница на Takata. Повечето от тях са се случили с автомобили на компанията Honda, която бе най-крупният клиент на Takata, но в началото на тази година обяви, че се отказва от услугите й. Един от случаите е с автомобил Ford.

Като цяло с предпазното средство на Takata са оборудвани голяма част от водещите световни марки автомобили, в това число японските Toyota, Nissan, Honda и Mazda, германската BMW, италианската Ferrari, марките на концерна General Motors и др.

Твърди се, че с такива въздушни възглавници разполагат около 90 млн. автомобила в цял свят. От 2008 г. насам над 40 млн. коли на различни марки бяха изтеглени в сервизите за подмяна на опасния за живота компонент.

Тагове: takata
0 от 500
  • #22
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    брат ти кара на баба ти 'фърчилото,а ако изобщо имаш такъв сте виждали Civic 2010 само на картинка...
  • #21
    20 rate up comment 11 rate down comment
    Иван Иванов ( преди 7 години )
    Аз пък карам сивик, който си купих чисто нов - вече 9 години. За тези 9 години ми е служила вярно, няма едно счупено нещо по нея включително окачването!Не съм дал 1 лев за сервизи освен тези, които са годишните - смяна на масло и филтри.Накладките се разпищяха на 85 000 км за първи път!!!!
  • #20
    24 rate up comment 6 rate down comment
    Дошо ( преди 7 години )
    Моя Civic няма въздушни възглавници
  • #19
    15 rate up comment 26 rate down comment
    Germany ( преди 7 години )
    TDI ми пуши , ама съм жив .
  • #18
    14 rate up comment 28 rate down comment
    до thebrainless ( преди 7 години )
    По същата логика и ФВ не произвежда коригиращите емисиите устройства!По-добре да караш един здрав,икономичен,пъргав и бърз немски дизел, отколкото да умреш в бавна,самозапалваща се,самоускоряваща се,или неспираща японска каруца,която ако не успее да те убие в движение,ще те довърши с аербековете! До сега не съм чул Таката да е гърмял в БМВ,но в японските легени гърмят "качествено".
  • #17
    26 rate up comment 17 rate down comment
    тцтц ( преди 7 години )
    Аз пък карам японец без таката, и не ми дреме че плюете.
  • #16
    27 rate up comment 19 rate down comment
    Фолк с ваген ( преди 7 години )
    Дошо скоро не съм го виждал във форума, да не му е гръмнала възглавницата на сивика?
  • #15
    21 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Колата е трябвало да бъде поправена, но така и не се е явила в сервизаПрочетохте ли, че е ТРЯБВАЛО да отиде в сервиза, но не е отишла.Че ТАКАТА са за *бане е вярно, но в случая говорим и за безхаберие на собствениците. Ако са били отишли, нямало е да се случи непоправимото да си отиде това младо момиче...
  • #14
    0 rate up comment 32 rate down comment
    Хехе ( преди 7 години )
    Японците и немците имат технологии една идея по добри от на пакистанците.Не е ли пипнал френски или англо-американски инженер не ми ги хвали!
  • #13
    18 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ще разглабям волана, дано само не открия стикер на тея убийци!