IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi извади нова система 4x4

Технологията Quattro ultra ще дебютира при комбито A4 allroad

Audi извади нова система 4x4

Audi официално представи нова версия на системата си за задвижване на четирите колела Quattro, която е предназначена за автомобили с надлъжно разположение на двигателя, построени на модулната платформа MLB.
Audi показа нова система 4x4
Системата носи името Quattro ultra и ще дебютира в средата на 2016 г. при новото поколение на всъдеходното комби Audi A4 allroad. Тя е почти аналогична с технологията, която Audi използва за моделите с напречен двигател, като сега е адаптирана и за автомобили с надлъжно разположен мотор. Базирана е на многодискова муфа с електронно управление, която заменя диференциалa Torsen.

Новият компонент е прикрепен към скоростната кутия – механична или 7-степенна роботизирана с два съединителя, като включва или изключва задния мост от задвижването в зависимост от пътните условия. Технологията позволява да се намалят загубите от триене, когато е нужно само предно предаване. А така се постига по-нисък разход на гориво.

Инженерите на Audi са пресметнали, че новата система 4х4 е по-лека от досега използваната с около 4 кг. Тя разчита изцяло на електронни датчици. Те подават команда на многодисковата муфа, когато усетят загуба на сцепление при предните колела. Самата муфа е производство на компанията Magna и ще бъде произвеждана в два варианта – с 5 или 7 диска в зависимост от мощността на силовия агрегат.

Новата технология позволява да се намали разхода на гориво с около 0,3 л/100 км при движение в градския условия. Quattro ultra ще се появи на още два модела на Audi тази година – при второто поколение на Q5 и новото купе A5.

Снимка: Audi

 

Тагове: audi quattro ultra
0 от 500
  • #8
    20 rate up comment 10 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 8 години )
    "заменят механичния Торсен дифф (най-доброто възможно 4х4)осигуряващ фулл-тайм куатро, с Халдекс"Ами да, Тойота им спряха лиценза за Торсен. За тези които не знаят - Торсен е технология на JTEKT, собственост на Тойота.
  • #7
    11 rate up comment 4 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 8 години )
    "не ми е ясно как се смъква разхода. като отцепят задното предаване? "Тя тая новина е за празноглавите вагонетки, не за хора които търсят отговори на такива въпроси.
  • #6
    14 rate up comment 15 rate down comment
    v-1 ( преди 8 години )
    Ха, щяло да бъде ова куатро за надлъжните мотори...Много ми е чудно, досега какво куатро слагаха на надлъжните си мотори...Добавили са една нова дума към старото име и хоп нова система се получила.Vorsprung durch technik... my ass :)
  • #5
    10 rate up comment 6 rate down comment
    Кико ( преди 8 години )
    До последния: нещо май не си познал!
  • #4
    17 rate up comment 19 rate down comment
    Той от А. ( преди 8 години )
    4х4 - шофьора държи кормилото, а отзад двама бутат закъсалото Алди. :))
  • #3
    11 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    не ми е ясно как се смъква разхода. като отцепят задното предаване? еми то кардана , задния диференциал и полуоските нали пак се въртят. ако някой знае - да каже
  • #2
    22 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Пич, не си подготвен.
  • #1
    16 rate up comment 20 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Смъкват разхода с цели 3% е тва невероятно инженерно постижение