IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Kia показа конкурента на Prius

Серийният хибрид Niro излиза на пазара през есента

Kia показа конкурента на Prius

В навечерието на откриващия се автосалон в Чикаго корейската компания Kia разсекрети своя нов хибриден кросовър – Niro. Серийният модел ще се появи на пазара през есента, като трябва да заеме място между Kia Soul и Kia Sportage в гамата на марката.
Kia показа конкурента на Prius
Автомобилът е изграден на напълно нова платформа, създадена специално за хибриди и електромобили. Същата архитектура е използвана и при Hyundai Ioniq, като междуосието при хибридния модел на Kia е 2700 мм.

Задвижването на хибрида е поверено на агрегат, в който влиза 1,6-литров бензинов мотор с мощност 105 к.с., работещ по цикъла на Аткинсън. Двигателят работи в комбинация с електромотор с 43 к.с., 6-степенна автоматична трансмисия с два съединителя и батерия капацитет 1,56 кВт/ч.

Средните нива на вредни емисии СО2 при Kia Niro са 89 г/км. Това е повече от показателя на основния му конкурент на пазара – новата Toyota Prius (70 км). Корейците обаче не са притеснени от този факт, тъй като техният хибрид ще бъде значително по-евтин от Prius.

Въпреки че Niro е типичен кросовър, той може да се похвали с нисък коефициент на челно съпротивление – 0,29. Сред достойнствата на модела са още ниският му център на тежестта, ниските нива на шум и вибрации, олекотената конструкция и многото електронни системи, твърдят от Kia.

Основната технология е комплексът Eco-DAS, който помага на водача възможно най-ефективно да трупа енергия при шофиране и съответно да я използва, когато има нужда от нея.

Снимки: Kia

Тагове: kia niro
0 от 500
  • #8
    4 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Да, ако Приус беше кросовър, едва ли щеше да се мери с тази киа. И без друго, Проус е спорно икономичен, както доказаха АутоБилд.
  • #7
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Викаш камион хибрид да направят и него ще го сравняват с Приус! Хайде по-сериозно! Приус, че се е доказал е вярно, но и всички хибриди на Тойота са се доказали и не е нужно да се сравняват различни класове, което е меко казано глупаво най-вече при условие, че Тойота имат хибрид в същия клас. Всъщност те май нямат клас автомобили без наличие на хибрид. Поне не се сещам. дано и останалите марки ги последват, за да има добра конкyренция!
  • #6
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Сравняват се с Приус, защото се е доказал и е еталон в тази технология.Не знам защо, но това ми по някъкъв начин ми напомня на стария модел на Аутбек. Определно, от КИЯ са се повияли от Субару, съдейки по драматичната прилика и на новия им sportage с Tribeca B9.
  • #5
    15 rate up comment 3 rate down comment
    1572 ( преди 8 години )
    Всеки изважда нови хибриди и винаги 'разбива' тойота, но накрая пак тойота е номер 1.
  • #4
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Не разбирам защо го сравняват с Приус, а не с Toyota RAV4 Hybrid, който е на пазара от миналата година и отзивите са доста добри за него. Все пак е редно да се сравнява кросоувър с кросоувър, а не кросоувър с хечбек!Четейки първоначалните данни, КИА-та няма никакви шансове, нито пред Приус, нито пред RAV4 Hybrid. Доста са далеч от истината. Ако ги пуснат на мноооого по-ниска цена, вероятно тогава имат шанс, но не вярвам. Цените на КИА и Хюндай са вече доста високи и е неизгодно да се купуват.
  • #3
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Поредния конкyрент на Приус, който още преди излизането си е обречен на провал. Само, като му прочетох първоначалните характеристики и ми стана ясно това. Оправданието е, че щял да е по-евтин. Е да де, ама те хибридите са направени не да са по-евтини, а да са по-икономични. Това е идеята на цялата работа. А дали ще е по-евтин е друг въпрос. Твърде много се съмнявам. Приус има вече 4-то поколение хибрид. Всичко е доста оптимизирано и големите продажби го правят по-евтин. Корейците сега почват.
  • #2
    11 rate up comment 7 rate down comment
    до: Futher ( преди 8 години )
    И защо си скептичен към нещо, което вече се е доказало, че работи и е доста добро използвайки добрите страни на 2 типа задвижване с огромен пробег, който никой електромобил не може дори и на половина да доближи/ Какво точно са доказали Тесла, че нещо не се сещам? абсолютно нищо. Да, правят добри електромобили, харесвам ги, но те са доста ограничени в пробега си и не могат да бъдат алтернатива. Докато не направят батерии, които да издържат 800-1000 км. с 1 зареждане, няма какво да говорим!
  • #1
    9 rate up comment 10 rate down comment
    Futher ( преди 8 години )
    Аз съм скептичен за хибридите. Тесла доказват, че май ще се прескочи този етап и ще се мине директно от бензин/дизел на електрически коли. Последния Модел S изкарва над 500 км. с едно зареждане, а и вече самите батерии са доста по-евтини. Въпрос на време е...