IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Особености при теглене на автомобил

Съвети, които могат да ви спестят много нерви (Видео)

Особености при теглене на автомобил

Автопаркът в България е представен предимно от стари коли, а използването на услугитне на "Пътна помощ" може да коства цяло състояние. Именно заради това редица шофьори търсят начин сами да си помогнат при авария с колата на пътя. Това обаче може да доведе до дори по-сериозни проблеми. Ето няколко съвета, които могат да ви ги спестят.
Особености при теглене на автомобил
Снимка: Ройтерс

Ако смятате да теглите повредената си кола с друга такава, трябва да знаете, че това не винаги е разрешено. На магистрала например тегленето може да става само с твърда връзка. Освен това в теглената кола не трябва да има пасажери.

Полезно е също така да знаете, че ако моторът на повредения автомобил не работи, сервоуправлението също няма да функционира. Казано иначе, воланът ще бъде много труден за въртене, а педалът на спирачките - почти неизползваем и твърд като камък.

Ако все пак се решите на подобно изпитание, поставете ключа в стартера и завъртете на контакт. В противен случай воланът ще се заключи и колата ще бъде неуправляема.

Използването на аварийни светлини е задължително, както и поставянето на червена кърпа на самото въже. Така останалите участници в движението ще знаят, че се движите на буксир.

Шофьорът, който тегли повредената кола, трябва да се въздържа от резки ускорение и спиране, както и резки завои, тъй като рискува теглената кола да се забие в него или в друг автомобил.

Добре е също така въжето да бъде опънато през цялото време - дори когато спирате за кратко (например на светофар). Така ще избегне рязкото дърпане, причинено от еластичността на материала. Както и възможността въжето да попадне под гумите на колата.

И не на последно място - използвайте единствено определените за тази цел куки. В краен случай може да закачите въжето за подходящ елемент на шасито (не за купето!). Но така съществува риск да повредите бронята на автомобила си.

Ето и видео с провали при теглене на повреден автомобил



Видео: YouTube

Още полезна информация:

Какво да правим при заледен път?
За и против миенето на автомобила през зимата
Как да изберем правилните чистачки

0 от 500
  • #2
    41 rate up comment 28 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Теглнето на кола по пътя е селско изпълнение. Има пътна помощ за тази работа и повечето застрахователи имат като опция безплатна пътна помощ. Повече нови коли с автоматици немогат да се теглят на дълго разстояние ако не запалени защото ще се прецака скоростната кутия. Това е само за лади, жигули и дачии на село. Трябва да си безумно *** да теглиш кола на магистрала.
  • #1
    42 rate up comment 17 rate down comment
    v1per ( преди 8 години )
    Действително за да отговаря на 99% от статистиката, казвам аз!