IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Aston Martin се настанява в Македония

Британският производител иска да строи завод в страната

Aston Martin се настанява в Македония

Македония може да се превърне в център за новите модели на луксозната британска марка Aston Martin. Производителят търси място за нов завод, като е твърде вероятно да бъде избрана именно западната ни съседка, пише Ройтерс.
Aston Martin се настанява в Македония
Според информацията правителството на Македония е отправило оферта към Aston Martin, която обаче е била отхвърлена от британците. Непосредствено след това е било изготвено ново предложение от старана на съседката ни, което е привлякло вниманието на производителя на луксозни автомобили.

Посочва се, че първоначално в Aston Martin се проучвали общо 19 дестинации за новия си завод, като към момента броят им е редуциран до само няколко. Освен Македония, производителят води преговори за две локации във Великобритания, една в американския щат Алабама и една в Близкия Изток.

"Отправихме много добра оферта към Aston Martin", споделя висш държавен служител от Скопие пред Ройтерс. И уточнява, че окончателното решение за строежа на завода ще бъде взето до няколко седмици.

Въпросният нов завод на Aston Martin е основна част от стратегията на марката за увеличаване на производството. Планира се продажбите да нараснат четири пъти до около 15 000 коли годишно през 2020 г. Един от първите модели, които ще се произвеждат в бъдещото съоръжение, е първият кросовър на Aston Martin - DBX.

Към момента Aston Martin разполага със само един завод. Той е разположен в Гейдън, Великобритания.

Автомобилната индустрия не е чужда на Македония. От 2009 година в близост до столицата Скопие работи фабрика за производство на катализатори на компанията Johnson Matthey, допълва агенцията.

Друг британски производител - Jaguar Land Rover, наскоро също обяви, че иска да строи завод в Източна Европа. България обаче не бе посочена като възможна локация.

 

Тагове: aston martin
0 от 500
  • #13
    0 rate up comment 1 rate down comment
    а смеете се ама ( преди 8 години )
    всичко което произвежда сериозно - Хюндай, КИА,VW,Пежо,Тойота и т.н. прескача БГ-то! що ли?
  • #12
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    В Турция Тойота и Пежо, в Румъния Рено и Дачия сега в Македония Астън Мартин!!! Имайте предвид, че Турция и Македония дори не са членки на Европейския съюз.
  • #11
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Не само че няма нови инвеститори, а някой дори се изнесоха от БГ. Да се чудиш защо ли!?
  • #10
    5 rate up comment 9 rate down comment
    gluposti pishesh ( преди 8 години )
    абе четете малко сериозни медии стига само шок и галерия. Край Пловдив се отварят нови заводи за 1500 души, Язаки правят и те нов завод, аутсорсинг в Пловдив, Бургас. Вярно всичко е експлоатация ама нали искахте ЕС, Нато
  • #9
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Откога чакам да вида Астън Македонертин!А иначе, в сферата на сериозното - последните 2 изречения казват всичко за състоянието на родината ни по отношение на големите инвестиции. Вярно, имаме известни чужди инвеститори в производството на автомобилни компоненти, на текстил, фаянс и електроника, но това са стари неща. В момента никой не искад да идва у нас. Защо ли?
  • #8
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Aston Martin - DMX ( преди 8 години )
    Няма как тази "новина", да не буди само истеричен смях у мен.
  • #7
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Баси , вече ще има и "Астън Маке" !?
  • #6
    4 rate up comment 15 rate down comment
    karutsar ( преди 8 години )
    Каквото и да пишете ако инфото е вярно беспорен е факта ,че МАКЕТАТА на премачкаха в това отношение.Къде е Aston Martin къде е ЧЯЙНА ***.Думичката китайски е синоним на менте което означава много ниско качество.
  • #5
    21 rate up comment 5 rate down comment
    FenIX ( преди 8 години )
    Това сигурно е преписано от някой жълт македонски вестник. От какъв зор някой автопроизводител ще прави завод там. Нито имат опит-това с катализаторите е голям смех ;) Нито са в ЕС което допълнително усложнява нещата с експорта за страните от съюза. И това при положение, че имат Чехия, Словакия, Полша, Румъния че и Сърбия - все страни с истински традиции в автоиндустрията.
  • #4
    11 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    А ние щото сме горди българи ще сглобяваме китайски *** и ще тролим.