IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda заменя Roomster със Snowman

Чехите подготвят пълна гама кросовъри

Skoda заменя Roomster със Snowman

Skoda е взела окончателно решение да се откаже от разработката на ново поколение на минивана Roomster, съобщава изданието Autoforum. Причината е намаляващият интерес към моделите от сегмент MVP за сметка на растящата популярност на 5- и 7-местните кросовъри.
Skoda заменя Roomster със Snowman
Неофициално изображение на Snowman: RM Design

Чехите смятат да се възползват максимално от тази тенденция на пазара и вече са напълно готови със своя 7-местен SUV, за който е потвърдено, че ще носи името Snowman. Той ще бъде показан на автосалона в Женева през март, като ще се разположи над Yeti в гамата на марката.

Новият кросовър ще заеме мястото на Roomster на поточната линия в завода в Квасини (Чех), където се сглобяват още Yeti и Superb. Моделът е базиран на платформата MQB на Volkswagen Group и ще получи стандартните за германския концерн двигатели с обем между 1,4 и 2,0 литра.

Всички модификации ще се съчетават с 6-степенна механична скоростна кутия и с автоматична DSG трансмисия. Машината ще бъде оборудвана със система за задвижване на четирите колела, но нейното главно предимство ще бъде достъпната цена, която ще бъде по-ниска от тази на аналозите, произвеждани също от концерна Volkswagen.

В Skoda ще пуснат и бюджетен кросовър на базата на Fabia, като той ще се разположи под Yeti както като размери, така и като цена. Основните конкуренти на малкия SUV, който също ще бъде построен на платформата MQB, ще бъдат Nissan Juke, Suzuki Vitara, Peugeot 2008, Opel Mokka.

На външен вид машината ще прилича на Fabia, от която ще заимства и гамата двигатели. Това означава, че кросовърът ще се предлага с 1,2-линтров бензинов мотор със 110 к.с., както и с 1,4-литров дизел със 105 к.с.
Skoda заменя Roomster със 7-местен SUV
Roomster. Снимка: Skoda

За 2017 г. в Skoda са планирали да представят още един кросовър, който ще се позиционира като конкурент на BMW X4 и Mercedes GLC Cоupe. Машината ще получи стреловиден профил, полегат покрив и висок пътен просвет. В интериора ще бъде поставена нова информационно-развлекателна система и цифров панел.

Любопитното е, че чехите смятат с този модел да дебютират и при хибридите. На първо време той ще се предлага с бензинови и дизелови мотори, но около година след премиерата му ще излезе и версия с хибридно задвижване.

0 от 500