IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Истината за Volkswagen и нацистите

Повечето митове за историята на марката не са верни

Истината за Volkswagen и нацистите

През последните години много често се говори за Volkswagen. Противниците на марката, които нескрито злорадстват след избухването на дизеловия скандал, често посочват нейното минало. И най-вече връзката на германския производител с нацистите и техния водач Адолф Хитлер, който дори често е сочен за създател на марката. С помощта на изданието Jalopnik ще се опитаме да изясним доколко вярно е всичко това.
Истината за Volkswagen и нацистите
Истината е доста по-сложна от баналното обяснение, според което нацистите са основали Volkswagen. Твърденията, че компанията е била едва ли не покровителствана от Хитлер също не са много верни. Та повечето снимки на Фюрера в кола са направени в Mercedes. Друга германска марка - Opel, също работи за управляващите Германия по това време. Да не говорим, че самият Хенри Форд има поздравителна картичка от Хитлер за работата си.

Фундаменталната идея, стояща зад Volkswagen, е тази за направата на народен автомобил. Тя е сред целите, които си поставя Фюрера и дава името на марката. Но се появява далеч преди нацизма - още с излизането на първите серийни автомобили. Опит за направата на такава машина е Oldsmobile Curved Dash, който се появява още през 1905 г. А излезлият малко след това - през 1908 г., Ford Model T си става първият наистина народен автомобил.
Истината за Volkswagen и нацистите
Дори в Германия идеята за създаването на подобно превозно средство не принадлежи на Хитлер. Примитивният и до голяма степен напомнящ на легендарния Beetle - Hanomag Kommisbrot, се появява още през 1925 г. Като предшественик на "бръмбара" може да бъде посочен и Standard Superior, който дори е рекламиран с помощта на думата "volkswagen". А той също се появява още преди нацистите.
Истината за Volkswagen и нацистите
Друго популярно заблуждение е, че самият Адолф е проектирал дизайна на автомобила, който по-късно се превръща във VW Beetle. Хитлер действително прави няколко скици и те приличат отчасти на финалния Beetle. Далеч по-сериозна обаче е приликата им с Mercedes-Benz 130H. На всичко отгоре Фюрерът не е автомобилен инженер, така че няма как той да е измислил подобно нещо.

Друго популярно твърдение е, че Фердинанд Порше е проектирал колата. То е близо до истината, но не е съвсем. Факт е, че Порше с помощта на Ервин Коменд създават автомобила, който в крайна сметка се превръща в Beetle, но в случая не става дума за самостоятелна работа. Всъщност крайният резултат обединява идеите на конструкторите от цяла Европа и най-вече Германия.
Истината за Volkswagen и нацистите
А основата е дадена още през 20-те години на века от машините с обтекаем дизайн, създадени от Едмунд Румпел. Формата на шасито, задното разположение на мотора, въздушното охлаждане и приличащата на скарабей конструкция са изучавани от редица конструктори по това време. Автомобилният журналист и дизайнер Йозеф Ганц започва да строи приличащи на Beetle коли за компанията Adler. Ганц е евреин и нацистите правят всичко възможно да изтрият участието му в автомобилната история на Германия, към която той има сериозен принос.

На свой ред Mercedes произвежда споменатия вече 130H, както и 170H. Чешката Tatra прави големи и красиви автомобили с поставен отзад V8 с въздушно охлаждане. Именно Tatra впечатлява Хитлер и вдъхновява Фердинанд Порше. Това вдъхновение стана причина през 1965 г. VW да изплати на чехите 1 млн. марки като част от съдебно споразумение.

Що се касае до самата компания Volkswagen, тя също не е създадена от нацистите въпреки твърденията. Когато Хитлер иска да създаде "народен автомобил" (идеята не е негова, както стана ясно) и дава тази задача на Порше, конструкторът има нужда от завод и организация, която да свърши това. Та тази организация получава името Kraft durch Freude (KdF), което в превод означава "сила чрез радост".
Истината за Volkswagen и нацистите
Всъщност това е съществуваща фирма, която организира туристически пътувания и урежда наемането на проститутки. Целта е подобряване на живота на обикновения германски гражданин. Същото се цели и с направата на "народния автомобил", който в крайна сметка е прекръстен на KdF-Wagen. А населението получава специална спестовна схема, която му позволява за си купи колата.

Създаден е цял град близо до Фалерслебен. Изграден е огромен завод, както и казарми, в които да живеят хората. Сега някой ще си помисли - нацистите са го направили и съответно именно те са създали Volkswagen. Това е и така, и не е - под управлението на KdF не е построен нито един "граждански" Beetle. Нито един!
Истината за Volkswagen и нацистите
Започва Втората световна война, която на практика убива KdF. Фабриката започва да произвежда военна техника, като в нея се включват и няколко варианта на Beetle/KdF. Те обаче са използвали за командни автомобили за армията и не се продават на обикновените граждани.

Сред войната в завода настъпва хаос, както е и в цяла Германия. Градът е преименуван на Волфсбург и се намира в зоната под британска окупация, а хората отчаяно си търсят работа. В крайна сметка предприятието започва работа под ръководството на майор Айвън Хърст, а първите "граждански" коли са произведени едва, след като нацистите вече са извън играта. Постепенно управлението на завода е прехвърлено на новите германски власти.
Истината за Volkswagen и нацистите
Начело е поставен бившият служител на Opel - Хайнц Нордхофф, а малко след това се появява Volkswagenwerk AG, който започва да произвежда първите Beetle, Ghia и други модели. За да се стигне до тези коли, които сега се движат по пътя.

Снимки: Интернет

Тагове: volkswagen beetle
0 от 500