IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi сложи метан на новото А4

100-километров пробег струва по-малко от 6 лева

Audi сложи метан на новото А4

Екологична версия на новото поколение А4 представи германската луксозна марка Audi. За задвижването на модела се използва метанова система, която редуцира както вредните емисии, така и разходите за гориво.

Снимка: Audi

Моделът носи името A4 g-tron и ще бъде наличен единствено за версията комби, носеща обичайното за марката означение Avant.

Задвижващият агрегат е бензинов 2.0 TFSI, като развива 170 к.с. и 270 Нм. Информация за динамичните характеристики липсва, но се подчертава, че моторът е оборудван със специални бутала и клапани, позволяващи безпроблемна работа както на бензин, така и на метан (компресиран природен газ / CNG).

Метановата система разчита на четири цилиндрични бутилки с общ обем от 19 кг., разположени в задната част на шасито. Моделът е лишен от резервна гума, като акумулаторът е преместен в двигателния кош. Бензиновият резервоар има вместимост от 25 литра.

Audi A4 Avant g-tron изразходва по-малко от 4 кг. метан за 100-километров пробег, или под 6 лв. при настоящите цени. (СО2 емисиите са под 100 г/км). Със заредени догоре бутилки пробегът достига 500 км.

Системата работи автоматично - двигателят стартира на бензин, а при достигането на определена температура преминава на газ. Когато в бутилките остане по-малко от 0,6 кг. метан, системата автоматично превключва на бензин.

Уредите в салона са приспособени, като предоставят информация за разхода и оставащия пробег както на бензин, така и на метан.

Audi A4 Avant g-tron ще бъде наличен на пазара на ЕС в края на 2016 година, когато ще бъдат обявени и цените.

Германската марка вече предлага метанова версия на друг свой модел - A3 Sportback.

Тагове: audi a4
0 от 500
  • #22
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    като видя да се говори за това кой колко "вади" и ми е ясно че са дошли ***
  • #21
    15 rate up comment 14 rate down comment
    Хахаха ( преди 8 години )
    Адския "премиум". Ауди комби на метан, мечтата на водопроводчика. Тоя гюм ако се развали което неминуемо ще стане бързо, не мож го оправат. Данни за тегло, няма, за ускорение също, може да треа го бутаме по байрите. Явно гласат софтуера, хахахаха. Немога повече, тая смешна марка кой я купува направо незнам.
  • #20
    21 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Приятелю ако става въпрос две други японски марки от 1.8 изкарват 190 без турбина.Принципно си прав де OOOO са най-убитата марка на света.
  • #19
    16 rate up comment 4 rate down comment
    yaroslav_stanchev ( преди 8 години )
    "Обикновено селяните с бензинови Алудита си силагат газ или метан."Дошо,не знам дали само на Аудитата слагат газ и метан,ама имам приятел,който си купи Хонда Акорд-2005 г.И сложи ГИ "Lovato",защото на бензин му изяде ушите.И сега кара като луд.За един месец и навъртя 1500 км.А преди да сложи газово караше по 200-300 км.Имам и колега с Акорд-1996г. и той е на газ.И ся ко прайм???Селяни ли са пичовете или не?Аз ги познавам,приятели са ми,ко ши кайш по въпроса???Чекам да пееш.
  • #18
    7 rate up comment 7 rate down comment
    мхм... ( преди 8 години )
    Ще наложат с 2000 автомобила... дори да утроят производството към 2155 год. ще го наложат :D ., сами нищо не могат да наложат,а първо трябва да преодолеят петролните лобита, както става ясно и други марки имат водородни разработки уви...
  • #17
    16 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Дошо защо само "злоба"..защо?!българските "тарикати" не ги блазнят А4-ки, 3-ки или чисто нова ТОЙОТА..газ/метан ако не сте забелязали ги слагат на коли, които според тяхните разбирания са "дебели", респектиращи, показващи "класа"..не А4ки на метан!А8/S8 (2003-2007)S 55 AMG/S 500/S 600 (W220)735i/745i/750iPorshe Cayene-всякакви разновидностиToyota Land Cruiser (2005-2007)..... и много други...цветът е черен, естествено!
  • #16
    10 rate up comment 18 rate down comment
    Дошо ( преди 8 години )
    Ау, Магарцедес имали ходороден модел от 2009.HONDA имат от 2008.Като концепт е показан 2006.
  • #15
    17 rate up comment 26 rate down comment
    Дошо ( преди 8 години )
    Обикновено селяните с бензинови Алудита си силагат газ или метан.Сега селската марка ще се погрижи за верните си клиенти.Ето това е грижа за клиента хахахаха.остава да решат проблема с горенето на масло, че то бая замърсява.В смисъл да сложат и там подходящ софтуер, не че могат да направят нещо по въпроса с масларниците си.
  • #14
    14 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    "А Мерцедес имат автомобил с водородна клетка от 2009 с пробег около 400 км. Ограничена серия Б- класи на водород се движат в Германия от 5 години, но 50-те колонки за зареждане са твърде малко за Германия, ...излиза, че превъзходството на тойота в тази технология е най- вече в рекламата ..."Изглежда, че Тойота, Хонда и Лексус имат доста по-сериозни намерения да наложат тази технология, за разлика от имижовия само проект на Мерц. Ситуацията е дежа ву когато Тойота пускаха първия хибрид!
  • #13
    13 rate up comment 19 rate down comment
    така така.. ( преди 8 години )
    А Мерцедес имат автомобил с водородна клетка от 2009 с пробег около 400 км. Ограничена серия Б- класи на водород се движат в Германия от 5 години, но 50-те колонки за зареждане са твърде малко за Германия, не знам само водата от тях става ли за пиене:)).... въпрос на реклама ...излиза, че превъзходството на тойота в тази технология е най- вече в рекламата ...