IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Наздраве с вода от ауспуха

Журналист изпробва отпадъчния продукт на Toyota Mirai (Видео)

Наздраве с вода от ауспуха

Наздраве с вода от ауспуха
Снимка: YouTube/Vadim Ovsiankin

Докато автомобилният свят продължава да се тресе от дизеловия скандал на концерна Volkswagen, в Европа протичат първите тестове на първата масова водородна кола - Toyota Mirai. От нейния "ауспух" не бълват азотни или въглеродни окиси, а само чиста вода.

Отпадъчният продукт на Mirai е всъщност толкова чист, че може да бъде консумиран от човек. Това доказа журналистът Вадим Овсианкин, който опита от бистрата течност.

"Добра е, има вкус на натурална вода", заявява Овсианкин, след като отпива от течността. И шеговито пита дали е възможно водата да бъде газирана.



Представената в края на миналата година Toyota Mirai се произвежда в завода на компанията в Аити, Япония. Автомобилът се задвижва от електромотор, енергията за който се добива в резултат от химична реакция между кислород и водород.

Мощността на мотора е 155 к.с., ускорението от място до 100 км/час става за малко над 9 секунди, а доускорението от 25 до 40 км/час отнема 3 сек. С напълно зареден резервоар с водород моделът може да измине 500 км. Самото зареждане отнема между 3 и 5 мин.

Цената на модела в Европа е 66 000 евро.

Още по темата:
Honda предлага вода за пиене от ауспуха

Тагове: toyota mirai
0 от 500
  • #14
    7 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Теслата е по-добра алтернатива!
  • #13
    17 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Едиствения проблем е че за да заредиш с водород пак трябва да идеш до бензиностанцията. Мен ме кефи да мога да си заредя колата от контакта или от ток от слънчеви батерии.
  • #12
    6 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Чудесна демонстрация. Сега следва г-н Овсианкин, да тръдгне по веригата на доставки и да изпие една чаша вода от тази дето изтича от Фукушима, където се произвежда енергията за производството на водород.
  • #11
    20 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    от: Стефан( преди 7 минути )https://***.youtube.com/watch?v=-xZWZEQk-TEима ги от 2008а защо не можаха да се наложат!!Така е, но от 2008-*** мина доста време. Първо, Н2 инфраструктурата се разви, второ, голям играч като Тойота също се включи в развитието на технологията, и трето, щом Хонда изкарват второ поколение, което впрочем ще представят на салона в Токийо в края на месеца, значи не смятат, че няма бъдеще в развитието на тази ниша.
  • #10
    29 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    много си бърз вагоне. изпревари ме с мнението си. кво викаш грозно било а гоуфу е много красив нали и почти толкова екологичен и чист. що не си вържеш една тръба за ауспуха му и да дишаш чист планински въздух от немските алпи. 40 пъти по-чист от най-чистият хахахаха
  • #9
    1 rate up comment 13 rate down comment
    Стефан ( преди 8 години )
    https://***.youtube.com/watch?v=-xZWZEQk-TEима ги от 2008а защо не можаха да се наложат!!
  • #8
    22 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Освен това, доколкото гледах в едно видео за Мирай, инсталацията в дома беше пригодена се свърже с изхода на автомбила, и казаха, че с един резервоар може да се захрани средно домакинство в продължение на една седмица, което е доста добра алтернатива. Интерсно ми е каква е цената на водорода?
  • #7
    27 rate up comment 3 rate down comment
    Subarufan ( преди 8 години )
    Не е тайна, че точно големите производители диктуват на къде ще поеме бъдещето на автомобилната индустрия. Тойота вече продава Н2 задвижвани автомобили, Хонда илзиза съсвсем скоро със следвашото поколение, доколкото си спомням, БМВ също правят съвместни разработки. В Япония има вече доста Н2 зарядни станции, в Калифорния са над 40, (там основно ще се предлага Мирай в началото), така че подобно на хибридите, мисля че е въпрос на време, преди тази технология да стане масова.
  • #6
    18 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    не мога да повярвам, че ВАГончика още не е сложил минуси на мненията. Притеснявам се за него. Не е нормално това поведение. Ще го помоля да даде индикация, че е жив, защото всички го мислим, а на мен няма кой да ми оправи деня. :)
  • #5
    18 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Браво на Тойота! Притеснителното е, че са лицемери, лъжци и мошеници. Приказват за екология, но тя е само на приказки, а не на дела. Как може тази кола в САЩ да е на една цена, а тук на толкова по-висока. Защо не премахнаха митата на японските коли, като се знае, че са най-екологичните.