IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хакерите не простиха и на Tesla Model S

Електромобилът се оказа уязвим на 6 места

Хакерите не простиха и на Tesla Model S

Експерти по компютърна безопасност откриха 6 уязвими точки в електромобилите Tesla Model S, които могат да да позволят на хакерите да поемат контрол върху машината и да създадат опасност за возещите се в нея, съобщава Financial Times.
Хакерите не простиха и на Tesla Model S
Изследването бе направено от директора по технологиите в копанията Lookout – Кевин Махафи, и главният специалист по безопасност във фирмата Coudflare - Марк Роджърс. Двамата са играли ролята на хакери, като се получили физически достъп до автомобила, докато той се е зареждал.

След това вече изпитателите са имали достъп до повечето от системите на Tesla Model S, докато той се е движил по пътя. Махафи и Роджърс са успели произволно да променят данните от километража на машината, да вдигат и свалят прозорците, да даключват и отключват вратите и дори да изключат електрическото зареждане.

Тестът е направен при скорост от 8 км/ч, като автомобилът е спрял самостоятелно, след като хакерите са изключили електрическата му система. При повторното изпитание скоростта е била увеличена, като изпитателите са се опитали да включат от разстояние ръчната спирачка, но не са успели. В крайна сметка са били изключени всички екрани на приборния панел, но водачът е запазил контрол въру колата и е успял да предотврати излизане от пътя.

От компанията Tesla Motors коментираха, че вече са наясно със слабостите в системите на Model S. Заради тяхното отстраняване компанията пусна нова компютърна програма, която вече може да се инсталира.

Снимка: Tesla Motors

Тагове: tesla model s
0 от 500
  • #11
    2 rate up comment 0 rate down comment
    ГТ ( преди 8 години )
    Освен това от Тойота явно добре са си направили сметката. Хакерите пишат зловредни софтуери и хакват най-разпространените ОС. Това е факт. Ползвайки не толкова разпространена ОС и имайки пряк контрол при изработката, то Тойота могат да реагират най-бързо при атака или просто да предвиждат такава, като гледат пробивите на конКУРенцията. Така, че мисли първо, преди да си служиш с обиди, защото се оказва, че плиткоумния си точно ти.
  • #10
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Затова карайте колело и няма проблеми ;)
  • #9
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Това е само началото. Глупостите за Тойота само показват колко прлиткоумен е техния фен. Тойота минават на по евтин вариант това е причината, ако някой поиска да им хакне евтината система ще го направи без проблем и ще може да прави същите магарии. Проблема е какво бъдеще ни чака! Знаете че някой компании вече минаха на ел. *** и един от тези производители е Тойота, няма механика, тоест хакнат ли ти софтуера могат да контролират *** ти на газта и спирачката. Инфинити премахва механичното предаване от волана към рейката и минават на ел.рейка, която чрез wi fi безжична връзка предава информацията от реакцията на волана към рейката. Тоест тук дори могат да поемат контрола и на управлението. А най-плашещото е че почти всички автопроизводители подготвят автономни автомобили, които най-вероятно ще започнат да се налагат до 10-20години. Тука нещата са още по опасни абсолютно целия контрол на автомобила ще е в ръцете на компютрите и ние ще трябва спокойно да ги оставяме да ни закарат от точка А до точка Б напълно самостоятелно.
  • #8
    6 rate up comment 1 rate down comment
    vel_co ( преди 8 години )
    Страшничко взе да става. Както смартфоните станаха компютри, с които при нужда можеш и да разговаряш, така и колите отиват към статут на подвижни компютри, които могат да хакнат дори и в движение, при това не много на майтап. В един момент да не станат старите механични коли търсени в определени среди :)
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    haha ( преди 8 години )
    да даключват и отключват вратите и дори да изключа"Д"аключат Дори аз съм по грамотен от Вас ;)
  • #6
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Сравнението ти на ОС за смартфони и за автомобили не е некоректно. Съвсем различни неща са. Ако прочетеш малко повече за ОС ще разбереш защо. Ще разбереш също и защо Symbian не успяха. Всъщност успяха, но до 2009 г. до когато владееха почти 50 % от пазара и бяха най-разпространената ОС за телефони. Прочети и за успелите iOS, които съществуват заради Майкрософт, които ги спасяват от фалит, като подписват споразумение и закупуват 2007 г. 150 млн. безгласни акции!В случая Тойота са на прав път!
  • #5
    10 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Те щото на Тойота колите, ще са непреваземаеми крепости и хакерите само като ги видят ще се самобичуват до припадък. Те и нокиа навремето решиха сами да си разработват ОС "Symbian" и да играят самосиндикално и всички видяхме какво стана с тях - iOS i Android ги смазаха.
  • #4
    20 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Някой, започнаха ли сега вече да стоплят, защо Тойота са се отказали от услугите на Ейпъл и Андроид и са предпочели сами с малка компания да си пишат софтуера!да не забравяме също, че софтуерните гиганти са вързани с големите компании, които пишат антивирусните. Нещата са взаимно свързани. Пълна симбиоза. Едните и другите печелят. На Тойота са им ясни тези игри и като най-големи ще играят самосиндикално, а другите да се оправят с хакнатите коли.
  • #3
    5 rate up comment 1 rate down comment
    кажете бе нечукчита? ( преди 8 години )
    Защо според вас е толкова странно че са и хакнали софтуерът?Това че вие не можете и не знаете как а аз не знам как не означава че други са като вас и мен.Приемете че има доста по-умни и можещи от вас хора.Не всички заети от идеята да правят електрическият ви автомобил подобен на айфонът ви- "едно копче прави всичко"
  • #2
    6 rate up comment 3 rate down comment
    @Anonimen 1 ( преди 8 години )
    Чукча не читател, чукча - писател... Та и ти така.