IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германци пускат достъпни карбонови джанти

Те ще бъдат с около 40% по-леки от алуминиевия си аналог

Германци пускат достъпни карбонови джанти

Германските компании ThyssenKrupp AG и Maxion Wheels подписаха договор за сътрудничество, според който съвместно ще разработят джанти от карбон и алуминиева сплав. Представители на фирмите обявиха, че целта им е полученият продукт да бъде предложен на пазара на напълно достъпна цена.
Германци пускат достъпни карбонови джанти
Партньорите допълват, че подобни джанти тежат с 40% по-малко от аналозите им от кован алуминий, които в момента се използват на състезателните автомобили. Прототипи на новите джанти вече са били изпробвани при луксозни автомобили и всъдеходи, като тестовете са извършени в лабораториите на Maxion Wheels.

Джантите са изпитвани и при пътни условия върху специален прототип, построен от компанията Volkswagen. Резултатите са показали, че продуктът осигурява ниски нива на шум и вибрации, като същевременно се амортизира много по-трудно.

Очаква се през 2016 или 2017 г. компанията BMW също да пусне на пазара собствени джанти, частично направени от алуминий. При тях също ще бъде използван карбон, като това ще позволи намаляване на теглото с около 1/4 в сравнение със сегашните аналози.

Снимка: Volkswagen

0 от 500
  • #11
    3 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Вземи да прочетеш статията и после плюй по немците. Партенки са ти ушите на теб. Не ти обясняват, че за изобретили карбоновите джанти, а че правят масово производство, което да е ЦЕНОВО достъпно и в същото време да ИЗДЪРЖАТ на ежедневно ползване. Както е написано има и алуминиева сплав в тези джанти. Ама иначе ей такива като теб са големи разбирачи. Много неща ги има от десетки години на теория, въпросът е как да се направи на практика да работи.
  • #10
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Ех как непрекъснато ни заливат с партенки, за да си мислим колко много са технологични и как всичко измислят немците. Карбонови джанти има от доста време, но не се ползват, защото имат недостатъци. А партенката с тези джанти беше още преди да пуснат i3 и i8 на БМВ. Тогава казваха, че тези модели ще са с карбонови джанти. Да, ама не. После пуснаха партенката, че щели да ги правят масово и цените им щели да тснат достъпни. Да, ама не.Сега пак е претоплят същата манджа.Много елементарна пропаганда
  • #9
    19 rate up comment 5 rate down comment
    оня същия ( преди 8 години )
    das *** = das психични отклонения :)))))
  • #8
    16 rate up comment 5 rate down comment
    ДО WickedSixD ( преди 8 години )
    "До "продължаваме напред"Ти май не четеш, VW само са дали кола, на която да ги сложат и тестват. Нито те са измислили джантите, нито те ще ги произвеждат.."Това е поредния заблуден фен на немското "качество" в лицето на Ваген! За тях е в пълна сила оня виц от Бай Тошово време, където България била изнасяла компютри за Япония! (като при сегашната немска пропагнада) Оказало се обаче, че не било компютри а компоти, и не сме ги изнасяли а внасяли! :)
  • #7
    5 rate up comment 3 rate down comment
    shisharkov ( преди 8 години )
    Някои даже и на готово не могат да ги ползват.Всъщност за някои нововъведения на готово в монетарно изражение е десетки дори стотици милиони евро / $, което е и причина отлагане на ползването на най-новите технологии от някои производители.
  • #6
    20 rate up comment 5 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 8 години )
    Те и DSG-тата са толкова на Фолцваген - произвеждат ги BorgWarner в щатите. Големи "иноватори" са вагонетките, само да има откъде да вземат технологии наготово.
  • #5
    6 rate up comment 2 rate down comment
    4ib maiZteR ( преди 8 години )
    А защо не опитат да направят евтини джанти с кевларени, или плексигласови нишки и алуминиева сплав?
  • #4
    23 rate up comment 3 rate down comment
    оня същия ( преди 8 години )
    по темата - карбоновите джанти са много хубаво нещо, само че хората даже в развитите държави ги избягват и то не заради това че нишките ще се разкъсат, а заради появата на микро-пукнатини от стреса при удар - ползват се основно на писта. При нашия лунен пейзаж просто нямат шанс.
  • #3
    21 rate up comment 5 rate down comment
    оня същия ( преди 8 години )
    до продължаваме напредтокова си ЗЛЕ че няма накъде повече... вземи слез малко от облаците - искаш ли да ни покажеш къде пише че това нещо е пробвано и ще се слага на масови коли на VW че нещо хич не ми е ясно? Аз ако бях фен на VW щеше да ме е срам да говоря за DSG, камо ли да се хваля с тях..
  • #2
    26 rate up comment 3 rate down comment
    WickedSixD ( преди 8 години )
    До "продължаваме напред"Ти май не четеш, VW само са дали кола, на която да ги сложат и тестват. Нито те са измислили джантите, нито те ще ги произвеждат... чудите се вече какво да измислите за да оплювате японските или немските коли.