IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германци пускат достъпни карбонови джанти

Те ще бъдат с около 40% по-леки от алуминиевия си аналог

Германци пускат достъпни карбонови джанти

Германските компании ThyssenKrupp AG и Maxion Wheels подписаха договор за сътрудничество, според който съвместно ще разработят джанти от карбон и алуминиева сплав. Представители на фирмите обявиха, че целта им е полученият продукт да бъде предложен на пазара на напълно достъпна цена.
Германци пускат достъпни карбонови джанти
Партньорите допълват, че подобни джанти тежат с 40% по-малко от аналозите им от кован алуминий, които в момента се използват на състезателните автомобили. Прототипи на новите джанти вече са били изпробвани при луксозни автомобили и всъдеходи, като тестовете са извършени в лабораториите на Maxion Wheels.

Джантите са изпитвани и при пътни условия върху специален прототип, построен от компанията Volkswagen. Резултатите са показали, че продуктът осигурява ниски нива на шум и вибрации, като същевременно се амортизира много по-трудно.

Очаква се през 2016 или 2017 г. компанията BMW също да пусне на пазара собствени джанти, частично направени от алуминий. При тях също ще бъде използван карбон, като това ще позволи намаляване на теглото с около 1/4 в сравнение със сегашните аналози.

Снимка: Volkswagen

0 от 500
  • #21
    2 rate up comment 2 rate down comment
    до: ментето ( преди 8 години )
    Ако смяташ, че колите които съм си купил НОВИ са били с джанти менте, може и да си прав. Да, ама не са. Всичките са били оригинални с логото на марката. Какви по-оригинални ти си виждал да те попитам? OZ и BBS да си взема? Ей, аман от разбирачи тук! Като си караш по магистрала и скочиш в някоя незакърпена и несигнализирана дупка не само можеш да ги изкривиш и счупиш, но и да се пребиеш. Случи ми се преди време на магистралата Шумен-Варна. На околомръсното в София също няколко пъти. Така, че...
  • #20
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Майна ( преди 8 години )
    Малко инфо: Агера е един от най технологичните автомобили,защо ли? Ами едно от нововъведенията които представи Кристиян фон Кйонингсег при представянето на модела (Агера),бяха точно карбонови джанти, собствено производство. За това всички палячовци фенове на VW и БМВ могат да си забият един фишек в дивия , тези джанти ги има от 4-5 години произведени и в експлотеция на моделите Agera и One:1 . AutoComedy опитайте сами да си пишете статийте ,а не да копирате едно към едно
  • #19
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Карам с лети джанти 14", досега не съм видял пукнатина или кривина. Е, ако сте гъзари и каратес нископрофилни гуми, тогава проблема си е ваш!
  • #18
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Бай Георги ( преди 8 години )
    А кои не са джантите менте, умнико?Знаеш ли колко струват оригинални лети джанти за Фолксваген, БМВ, Тойота или Хонда?Всички до един карате с ментета, с тази разлика, че някои от ментетата поне не са турски или китайски!С 15-ки стоманени джанти съм, гуми 195/65! Ами най-хубавите гуми Мишелин или Континентал са ми по 110-120 лева бройката! За какво са ми нископрофилни гуми и/или лети джанти? Хубави гуми и стоманени джанти и всичко е 6!
  • #17
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    В БГ само и единствено стоманените джанти са най-доброто решение. От тези дупки алуминиевите се кривят или пукат. Няколко пъти ми се случва вече и съм се отказал да слагам лети. Едни хубави тасове вързани със свински опашки и толкова.Шами е прав, че всичко Мара втасала до джантите опряхме. Те са последното нещо, което трябва да се гледа. С гуми 2-ра ръка регенерат, но пък иначе с лети джанти тарикатите бичат по пътищата. Не случайно има толкова много катастрофи...
  • #16
    22 rate up comment 2 rate down comment
    Шами ( преди 8 години )
    В България прекалено много внимание се обръща на джантите! Да, джантите красят колата, но нищо повече! Вместо да карат с качествени гуми и моторни масла, много хора си купуват гуми Тигар, Корморан или Дебика, карат с наливно моторно масло от някоя селска бензиностанция, но иначе джантите, та джантите!
  • #15
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Кой плюе по немците бе лек? Ти прочете ли какво съм написал или просто реши да се запишеш с поредната глупост? Ти, ако не си чел нищо по темата, то аз съм и всяка година ни заливат с една и съща претоплена манджа и така от няколко години. Ако мозъчето ти е промито от пропагандата на другите може да не е. Технологията е има, има фирми които произвеждат и т. н. Да обаче трябва немците да са намесени, за да излезе, че пак те нещо правят. Чети не само АБ и може да научиш много повече!
  • #14
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Те самите джанти от фирмата производител може да ги направят да идват на сравнително нормални цени ама си представете VW ако ги сложат в някой модел на каква цена ще ги плати крайния клиент :D Защото със сигурност няма да са в оборудване "Fly"
  • #13
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Митко ( преди 8 години )
    До 4ib maiZteR: Лично съм виждал в мазето на един бивш колега, работил много отдавна в ХТИ, прозрачна пластмасова джанта. Той каза, че разработката е била готова за производство, джантите били тествани по всевъзможни начини - хвърляни от 8-ми етаж, газени със ЗиЛ и т.н. Някой да е чувал нещо подобно? Освен това са направили и негорими седалки за стадиони и кво ли още не. И всичко на майната си.
  • #12
    8 rate up comment 3 rate down comment
    оня същия ( преди 8 години )
    то масово производство на карбонови джанти само че за мотори има от поне 10г в Южна Африка от BlackStoneTec, а за автомобили от поне 2-3, правят няколко фирми. Та какво викаш иновация?