IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Honda и Daihatsu изтеглят още 5 млн. коли от цял свят

Причината отново е във въздушните възглавници на фирмата Takata

Honda и Daihatsu изтеглят още 5 млн. коли от цял свят

Японските марки Honda и Daihatsu ще изтеглят още 5 млн. автомобила, продадени по цял свят. Причината за сервизната акция отново е в дефектните въздушни възглавници, производство на фирмата Takata, съобщава Ройтерс.
Honda и Daihatsu изтеглят още 5 млн. коли от цял свят
Щандът на Takata на изложението във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Акцията по привикването на машините в сервизите на двете марки ще стартира в началото на юни, тъй като подобно огромно количество въздушни възглавници не може да бъде осигурено по-рано. От Honda разкриха, че ремонтът ще засегне 4,89 млн. машини на марката, като повече от 3 млн. от тях са продадени извън пределите на Япония. Става дума за общо 17 модела, произведени между 2002 и 2008 г.

На Daihatsu, която представлява бюджетно подразделение на Toyota, се падат едва 260 000 увредени еърбега, като всички автомобили са продадени на вътрешния пазар. В момента в компанията уточняват кои модели ще бъдат засегнати от сервизната акция

До момента заради проблема с въздушните възглавници на Takata в цял свят бяха привикани в сервизите повече от 36 млн. автомобила, като половината от тях бяха производство именно на Honda. На проверки и ремонт бяха подложени машини от марките Toyota и Nissan, докато Subaru, Mazda и Mitsubishi все още водят вътрешни разследвания.

Проверките установиха, че възглавниците на Takata са монтирани с дефектен пиропатрон. Когато се навлажни, той корозира и може да се взриви без причина и по този начин да нарани возещите се в автомобила пътници. По последни данни, жертви на подобни взривове са станали 6-ма души, а най-малко 105 са получили различни наранявания.

 

Тагове: takata
0 от 500
  • #12
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Обръщаш ли внимание на подробностите - 6 жертви в цял свят. Що не преброиш загиналите в катастрофи с БМВ и ФВ само в България ще са повече от 20 на година.
  • #11
    6 rate up comment 16 rate down comment
    yaroslav_stanchev ( преди 8 години )
    "Японците никога не крият дефектите в колите си"Да бе,защо тогава миналата година Американската пътна агенция глоби Хонда с рекордната глоба от 70 милиона долара???Май беше точно за скрити доклади за дефекти довели до катастрофи и смъртни случаи???Или американците лъжат или Хонда лъжат.
  • #10
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Кодошо, нещо завиждаш; а? Твойта фирма кога ще направи сервизна акция? Или веднъж купен бидона и после да се оправя собственика, а?
  • #9
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Аутомедиая, забравили сте да споменете и Бмв и Тойота, които също изтеглят. Това е честно спрямо потребитея. Но един съвет - като пишете такива новини, позовете се на първоизточника и цитирайте години и модели обхванати от акцияга. Най-вече може и да призовете собствениците от засегнатите марки дазвъннат в представителствата и да попитат. Ваг обаче засто мълчат не е ясно. Или нямат поставени от въпросните партиди или се правят на умряла лисица.
  • #8
    19 rate up comment 5 rate down comment
    Ягоди ( преди 8 години )
    Японците никога не крият дефектите в колите си и си ги оправят, за разлика от европейците, които си траят и оставят нещата на случайността.
  • #7
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Japan Power ( преди 8 години )
    Ама много ми е зле като собственик на японски автомобил.. Заради риск 5 на 18 милиона сега си имам чисто нови въздушни възглавници. Колата е 2006 - догодина им изтичаше експлоатационния срок на оригиналните.
  • #6
    8 rate up comment 22 rate down comment
    Wow ( преди 8 години )
    Haha, Honda най-здравта кола, айде честито на всички кланещи се на тази марка!
  • #5
    21 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Евала на Японците и за скъсано перо на чистачка ще направят сервизна акция и ще ти я подменят.Немците каква сервизна акция да направят с двегодишната гаранция на техните болкуци.Там дюзи ск.кутия турбина и цилиндрова глава се водят консуматив и *** се тръшка здраво.
  • #4
    17 rate up comment 4 rate down comment
    Дифорс Валвматиков ( преди 8 години )
    Всъшност на снимката по средата наистина е Фолксваген, не БМВ, въпреки че днес също се съобщава и за 1.6 млн изтеглени автомобила на баварците поради същата причина. Просто Аутомедия не желаят да го напишат.
  • #3
    20 rate up comment 5 rate down comment
    Дифорс Валвматиков ( преди 8 години )
    Браво на Тойота, Хонда, Дайхатсу и Нисан. От снимката се вижда че Форд, БМВ и Шевролет също са клиенти на Таката, но в статията не пише да се изтеглят техни коли. Причините може да са няколко, например: 1-ва - Таката са изработили дефектните възглавници специално за японските производители; 2-ра - автомобили на Форд, БМВ и Шевролет от 2002 до 2008 вече не се движат и поради това няма смисъл да се подменят техните дефектни възглавници; 3-та - просто на тези 3 марки не им се дават пари за акции.