IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Видеоизцепките с превишена скорост остават ненаказани

Санкции могат да бъдат налагани само за други нарушения на правилника

Видеоизцепките с превишена скорост остават ненаказани

Появи се още един клип с нарушител на пътя - мъж кара с 160 км/час в населено място, където според закона ограничението е 50 км/час. От видеото става ясно, че клипът е заснет на 17 август 2014-а година в района на Самоводене.
Видеоизцепките с превишена скорост остават ненаказани
Заснетото с камера неправилното изпреварване е сред нарушенията, които подлежат на санкция. Снимка: YouTube

Вчера читател на Dnes.bg алармира за шофьор, който се движи от София към Пловдив с 250 км/час и сам е документирал постижението си и го е качил в социалните мрежи. Въпреки безспорните нарушения и в двата случая, шофьорите не могат да бъдат санкционирани, защото нарушенията трябва да бъдат установени по надлежния ред, обясни началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски пред Нова телевизия.

По думите му шофьорът, който кара с 160 км/час в населено място, е установен, но той не може да бъде глобен за превишена скорост.

"Когато говорим за нарушаване на изискването за максимална скорост, това трябва да бъде установено по надлежния ред с техническо средство, одобрено и регламентирано, няма друг начин", уточни Рановски.

Техническите средства, които се използват за контрол на скоростта, трябва да бъдат проверени и одобрени съгласно Закона за измерванията и да са минали първоначална или последваща проверка от Института по метрология, обясни той.

Още по темата:
Като на рали! С 250 км/ч от София до Пловдив!

Водачът може да бъде санкциониран по отношение на другите му нарушения - неправилно изпреварване и движение по пътното платно. За превишена скорост няма как да бъде глобен, понеже не може да се докаже автентичността на скоростта, която е записана в клипа.

Бойко Рановски съобщи още, че водачът в Самоводене е роден през 1985 г. Шофьорът не отричал, че е бил в селата, когато клипът е бил заснет, но се съмнявал в автентичността на видеото.

Рановски добави, че скоро може да започне работа върху нов Закон за движение по пътищата.

"В момента има достатъчно настроения за изготвяне на изцяло нов Закон за движение по пътищата като правилата и санкциите ще бъдат разделени от изискванията към водачите и моторните превозни средства. Мисля, че в най-скоро време ще започне да се работи по написването на изцяло нов закон", обясни той.

Видеото вижте в Dnes.bg


 

0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 3 rate down comment
    бъчваря ( преди 9 години )
    Добре де и аз съм за наказания, но я си представете, че това е монтаж или скоростомера не е верен? Лично аз карах камион, който показваше с 30 км/ч повече. Засякох го на един километър, който карах с 90 според километража, а се оказа, че минах тоя километър точно за 60 секунди. Всеки ученик в четвърти клас може да изчисли реалната скорост. как тогава да се докажат някакви нарушения на видеоклипове? Или като оня, дето се бе снимал с мечка скоро и дето нахълтаха в дома му.
  • #3
    12 rate up comment 4 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 9 години )
    не, предлагам всеки да седне в бяло ку7 и като види населено място, деца и майки да ускорява! за справка - *** и питай в Панагюрище! а колата ми е магазинска мазда3, купена от експрес кар - Варна! продължавай да дрънкаш - отива ти!
  • #2
    6 rate up comment 9 rate down comment
    дрън-дрън ( преди 9 години )
    и за тва да си кретаме с мазните и др. оризарки с цели шейсе километра в час, нищо че по дефолт не сме в час с тия 15-годишни продънени легени
  • #1
    23 rate up comment 4 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 9 години )
    супер сме! държавата на безнаказаността и чалга манталитета! да живей! понякога си мечтая за нормалност и даже се улавям, че съм оптимист...до следващата дупка или *** на пътя...и да не забравяме сезона на дивата растителност, напираща да превземе пътните платна по кръстовища и канавки...