IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota рестартира проектите си за заводи в Мексико и Китай

Компанията ще инвестира близо 1,5 милиарда долара в двата завода

Toyota рестартира проектите си за заводи в Мексико и Китай

Най-големият производител на автомобили в света - Toyota Motor Corp., размразява проектите си за изграждане на заводи в Мексико и Китай, предаде Ройтерс.
Toyota рестартира проектите си за заводи в Мексико и Китай
Снимка: архив Ройтерс

След въвеждането на новата глобална платформа на Toyota (TNGA) първият завод на компанията, който ще работи по новите спецификации, ще бъде в Гуанахуато в Мексико.

Първоначалните инвестиции по проекта ще бъдат с около 40% по-малко от предвижданите през 2008 г. и ще възлизат на 1 млрд. долара. Заводът, който ще бъде компактен и няма да има висящи транспортьори, характерни за автомобилните заводи, ще се превърне в пример за останалите заводи. В същото време с построяването му компанията ще създаде 2000 нови работни места.

За да повиши ефективността в региона, Toyota възнамерява да премести и част от производството на модела Corolla от Онтарио в Мисисипи. Заводът в Онтарио ще се фокусира върху по-висок клас автомобили заедно с фабриките в Кентъки и Индиана.

От друга страна, в Китай компанията ще инвестира около 440 млн. долара, за да добави ново съоръжение и трета поточна линия в завода в Гуанджоу, Китай, обща собственост с автомобилната група Guangzhou. Конвейерът, който ще бъде завършен до края на 2017 г., ще започне производство още тази година, ако това е необходимо.

Новата линия ще има производствен капацитет от около 100 000 автомобила на година и може да бъде разширена при нужда. Намеренията на Toyota са да направи вече съществуващите линии в Гуанджоу по-ефективни, включително чрез повече автоматизация на дейността. Нови работни места обаче няма да бъдат разкривани, тъй като излишната работна ръка ще бъде разпределяна по новата линия.

Още икономически новини с автомобилна тематика четете в Investor.bg

0 от 500
  • #2
    16 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Хех, Тойота едва ли някога ще има какво да научи от технологично закъснелите ВАГ дето технологичния им връх са канцерогенните тракалници дето вече не ги пускат да влизат в големите градове като Париж и Лондон заради причиняване на висока преждевременна смъртност на населението.
  • #1
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Глобална платформа, заводи в Китай, това Тойота ли са, не са ли, к'во става тука?