IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi A7 премина на водород

Модификацията h-tron ускорява от 0 до 100 км/ч за 7.9 секунди

Audi A7 премина на водород

Audi официално показа свой модел, който работи на водород. Прототипът се нарича A7 h-tron quattro и бе представен на автосалона в Лос Анджелис.
Audi A7 премина на водород
Снимки: Audi

В предната част на A7 е поставен блок с 300 водородни клетки. В тяхната конструкция са включени полимерна мембрана и катализатори, направени от платина. Процесът с получаване на електрическа енергия стартира с разделянето на водорода на протони и електрони.

Именно протоните преминават през мембраната към катода, където се съединяват с кислорода, превръщайки се във водна пара. На свой ред електроните се превръщат в електричество.

За работата на топлинните елементи помагат и турбината, която подава въздух към клетките, вентилатор, който връща неизползвания водород към анода за разграждане, а също така и помпа за охлаждане. Системата работа в диапазона между плюс 80 и минус 28 градуса по Целзий.

Добитата енергия постъпва в литиево-йонните батерии с капацитет 8.8 кВт/ч, разположени под багажника. Те могат да захранват автомобила и без помощта на водородните клетки, като в този случай енергията ще бъде достатъчна за пробег от 50 км. Самите батерии могат да се зареждат от стандартна електрическата мрежа, като за това са нужни около 4 часа.

Хечбекът се задвижва от 2 електромотора – по един на предната и на задната оси. Тяхната обща мощност е 230 к.с. и 540 Нм въртящ момент. От 0 до 100 км/ч Audi A7 h-tron ускорява за 7.9 секунди, а максималната скорост е 180 км/ч.

Четирите резервоара, поставени в задната част на автомобила, събират около 5 кг. водород, който се съхранява при налягане от 700 бара. Този запас стига за изминаване на около 500 км.

Още по темата:

И Volkswagen показа водороден автомобил
Водородната Toyota отвътре

Новата водородна кола на Honda

 

 

 

Тагове: audi a7 h-tron
0 от 500
  • #33
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Koтоошу ( преди 9 години )
    Е НЯМА ПО-ГРОЗОФИЛ ОТ ПРИМУСА, ИЗЛАГАТЕ СЕ НЕЩО ОРИЗОНЧЕТА.
  • #32
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Грозно и отвън, грозно и отвътре! Другото не ме интересува! Щом една кола не ме грабне с визията си, с хубавия интериор за какво ми е тогава?! Била икономична (което е спорно с оглед на скъпите батерии), но ще е още по-икономична, ако я оставиш в гаража и не се показваш с нея, поне няма да ти се смеят!
  • #31
    1 rate up comment 4 rate down comment
    ST ( преди 9 години )
    Това някаква шега ли е или ...Ауди и водород да им дадеш лист и химикал те не могат да го напишат тръгнали да го правят ...Или става на въпрос за някое творение за дизелов водород което Ауди не са уточнили ...:-D
  • #30
    1 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Грозничко е това ауди,но за тая марка е нормално.
  • #29
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Дедо Фердо ( преди 9 години )
    Хех, ама не се сещате защо няма снимки с отворен капак на тоя макет, а?
  • #28
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Кой дизайнер си изля мъката върху интериор и екстериор!Може ли такъв чукундурест дизайн ве!Срамота!Явно полузатворените германски очички така виждат красотата!
  • #27
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Абе,честно да си кажем ,не си заслужава парите тази кола50+,за 42000 си взимаш Шкода Рс комби 220 коня и ти остават и за гориво и за 2-3 екзглокзии по света.....
  • #26
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Ужас!!!
  • #25
    2 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    А7 ти се вижда грозно, ясно. Още един, за когото дизайнът е непозната територия...
  • #24
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Колата със сигурност не е лоша,но дизайнът нещо куца!Германчетата и да тичат срещу японците,не могат да ги настигнат от към дизайн...