IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW спря производството си в Русия

Заради кризата в Украйна концернът отново временно преустанови дейността на завода си в Калуга

VW спря производството си в Русия

VW спря производството си в Русия
Путин на посещение в завода в Калуга през 2009 г. Снимка: архив Ройтерс

Най-големият европейски автомобилен производител – германският концерн Volkswagen, отново свива производството си в Русия заради влиянието на кризата в Украйна, предава Ройтерс.

Производствените линии в завода в Калуга са били спрени в четвъртък и няма да стартират отново преди началото на следващата седмица, заяви говорител на базираната във Волфсбург компания.

Понеделник и вторник (3/4 ноември) в Русия така или иначе са почивни и официално неработни дни.

Като причина за преустановяването на дейността за пет работни дни най-голямата европейска автомобилна компания назова ситуацията на пазара в Русия. Още през септември заводът в Калуга бе спрян за цели две седмици. До септември продажбите на концерна от Волфсбург в Русия се сриват с 13 процента за деветте месеца от началото на годината.

В завода на около 200 км югозападно от Москва се сглобяват моделите Polo, Tiguan и Skoda Rapid. Фабриката бе открита на 28 ноември 2007 г., а пълният капацитет е достигнат на 20 октомври 2009 г.

С общи инвестиции в размер на 774 млн. евро, от които 570 млн. евро са вложени непосредствено в строежа на завода, Volkswagen AG е сред най-големите чужди инвеститори в руската автомобилна промишленост.

Русия е шестият по големина пазар за концерна. През следващите 2 години Volkswagen планира инвестиции от 840 млн. евро, като голяма част от тях са предназначени за изграждането на завод за двигатели именно в Калуга. 

Германците планират общият обем на продажби на техни автомобили в Русия да се увеличи с 60% - от 303 000 през 2013 г. до 500 000 през 2015 г.

Още икономически новини с автомобилна тематика четете в Investor.bg

0 от 500
  • #17
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Честно тва само гледате да плямпате някой на село бил казал еди ко си и айде тука да го напишем първо се поинтерисувайте от статистики и продажби а после коментирайте как някъв руснак не си копувал Лада
  • #16
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    До ahoo момче най копуваната кола в Русия е Лада Гранта чети малко статистики http://***.kolesa.ru/article/statistika-prodazh-avtomobiley-v-rossii-za-2014-god-2014-01-17
  • #15
    3 rate up comment 6 rate down comment
    а ( преди 9 години )
    Джапанските колици продължават - ето това е подарък
  • #14
    13 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    и компютърчето ли е направено в рашка ?много много прости животни сте това *** ,що не идеш в рашка маи стоиш в ЕС бе *** ?
  • #13
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Боже, колко пари дават хората за глупости! Милиарди за заводи и после милиарди за бензин и нафта. И поле милиарди за лекарства за лекуване от респираторни заболявания.
  • #12
    25 rate up comment 9 rate down comment
    ahoo ( преди 9 години )
    аз работя с руснаци.те не купуват коли правени от руснаци независимо от марката,а камо ли лади.всички дето пишете тука сте ясни...хората бягат на запад все още.....
  • #11
    21 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Хората продават в целия свят при това скъпо, развиват се, купуват други марки, а вие продължавайте да ги плюете, боли ги оная работа
  • #10
    10 rate up comment 16 rate down comment
    Дошо ( преди 9 години )
    О какъв кеф.Днес в Русия скоро и в други точки на света.Ееее такава хубава новина.Чудесна е за преди вечеря.Отвори ми се апетит.Може и една тъмна биричка да пийна от кеф.
  • #9
    17 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    И освен това е най-големия износител на зърно тази година
  • #8
    31 rate up comment 17 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    И само да ви кажа още нещо.За последните 2 години Русия има прираст на населението 3 000 000 човека.Дават се еднократно 10000евро за всяко родено дете!