IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЗАЗ спира производство

Легендарният завод уволнява служителите си, продава техниката и цеховете

ЗАЗ спира производство

Едно от легендарните съветски предприятия за производство на автомобили – Запорожкия автомобилен завод (ЗАЗ), спира производство. Според медиите в Украйна ръководството на компанията ще уволни всички 21 000 работници, а самото съоръжение ще бъде пуснато за продажба.
ЗАЗ спира производство
През юли производството на ЗАЗ е намаляло с 98.9% спрямо миналата година, като от конвейра са слезли едва 8 автомобила. Още преди 2 месеца бе спряно и производството на автобуси. Първоначално предприятието премина на 3-дневна работна седмица, но и това не доведе до нищо добро.

Заводът е основан още през 1863 г., като първоначално произвежда предимно селскостопанска техника. По времето на СССР започва производството на автомобили и други возила. В последно време ЗАЗ бе представен на пазара с два модела – Vida (на снимката) и Chance, които се предлагат във версии седан и хечбек.

Любопитното е, че през последните месеци ЗАЗ бе компанията, която продаваше най-много автомобили в Украйна. Кризата в страната срина пазара, но въпреки това през юли ЗАЗ е пласирал близо 600 нови машини в страната.

Снимка: ЗАЗ

 

0 от 500
  • #12
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Е нищо де. Ще им продаваме бг автомобили. Природата не търпи празни пространства.Сесесер почти са успяли да затрият украйнския ген с Гладомора, тя истарията често се повтаря.
  • #11
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    АЗ ОБИЧАМ, УКРАИНКИТЕ.....ПОЛЯКИНИТЕ, СА ГАД ***....
  • #10
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Веско ( преди 9 години )
    "ако бяхте малко, ама малко прочел от някой учебник по история щяхте да знаете, че украинците гравитират повече към поляците, отколкото към руснаците"Ами нали там е заровено кучето! От Одеса на изток половината са руснаци и всички са православни. Цялата промишленост е обвързана с Русия. Западна Украйна дето са твойте хора е присъединена чак 1939 година и сега поляците чувам си искали земята.
  • #9
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Бумеранг ( преди 9 години )
    купи като нова, а само издънни *** от цял свят. Копуваме едни трошляци и си ги хвлим колко са хубави и нови и неправят проблеми и си киснем в сервизите и моргите .... жалки сме!!!
  • #8
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Бумеранг ( преди 9 години )
    ..Литва, Латвия и Естония, които и не искат и да чуят за Русия, а защо ли??? Междувпрочем, някой да се е сетил, че в Крим има татари още отпреди 12-ти век и Руската държава се администрира с помоща на татарските вождове??? Някой да ви е казал, че Сталин 1945 г избива и изселва стотици хиляди татари в Крим ...едва ли??? Но това е сайт за автомобили и колата си изглежда екстра, още повече кат за нашата черга си е добре .... Гадното, е че обикновеният българин и куца Дачия за 12 000 не може да си
  • #7
    2 rate up comment 7 rate down comment
    Бумеранг ( преди 9 години )
    Абе-е-е-е-е .... може и да е вярно, но на сайта на официалния дистрибутор такава информация няма!!! Още повече,че тези коли са еднокъм едно със ДЕУ, а сега Шевролет, а такива коли не са сглобени с тесла и бутилка водка ......! Въобще не ми се вярва, че този завод ще загине и т.н. Що се отнася до управлението на Украйна, то ако бяхте малко, ама малко прочели от някой учебник по история щяхте да знаете, че украинцит гравитират повече към поляците, отколкото към руснаците и това е така, както с...
  • #6
    17 rate up comment 3 rate down comment
    Илко ( преди 9 години )
    майната му, нали сега в Германия ще бъдат създадени 20000 нови работни места ;) Тъй е , Украйна усети, шамара на "свободата" , както ние сега.
  • #5
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Те рено ако не бяха взели лада и нейната съдба щеше да е такава!
  • #4
    4 rate up comment 21 rate down comment
    A3 ( преди 9 години )
    Abe Maloumie, ne vijdash li, che ZAZ proizvejda stari koreiski brakmi, koeto e nerentabilno I zatowa zatwarqt.AMAN OT RUSKI PODLOGI!!!
  • #3
    30 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Не само ЗАЗ , а и много други украински предприятия ще затворят врати. Това благодарение на супер тъпите управници, които са западни подложи и *** население, което помогна да смъкнат законно избраното правителство и на негово място да сложат марионетки. Тези си за загробиха и фалираха цялата държава. Количка е една от най-големите, мазни и отвратителни марионетки. Колко ли пари е получил и какви ли постове са му обещани...