IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Водородната Toyota ще се казва Mirai

Автомобилът ще се появи на пазара през следващата пролет на цени от 50 000 евро

Водородната Toyota ще се казва Mirai

Първият сериен водороден седан на Toyota ще се казва Mirai, което в превод от японски означава „бъдеще“. Това съобщи агенция Bloomberg, която се позовава на свои източници в компанията.
Водородната Toyota ще се казва Mirai
До този момент автомобилът бе известен с абревиатурата си FCV (Fuel Cell Vehicle – автомобил с горивни клетки). За първи път той бе показан в края на юни на Aspen Ideas Festival в САЩ, след като преди това японците пуснаха серия официални снимки.

Автомобилът ще се появи на пазарите през пролетта на 2015 г., като неговите продажби ще бъдат съсредоточени в районите с развита инфраструктура за водородно зареждане. Toyota Mirai ще се произвежда в завода в Аити, Япония.

Засега има малко информация за техническите характеристики на модела. Знае се, че моделът се задвижва от електрическа енергия, придобита в горивната клетка при химична реакция между водород и кислород. Toyota FCV има два резервоара за водород, които могат да бъдат запълнени за 3 минути, като предоставят автономия от почти 500 км. Мощността на агрегата е 136 к.с., а ускорението от място до 100 км/час отнема приличните за екологичен автомобил 10 секунди.

В Япония цените на водородната машина ще стартират от 7 млн. йени - около 50 000 евро. Продажбите в САЩ и Европа трябва да бъдат факт през есента на 2015 г.

Снимка: Toyota

Тагове: toyota fcv toyota mirai
0 от 500
  • #8
    8 rate up comment 16 rate down comment
    Triforce ( преди 9 години )
    Не забравяйте, че сътрудничеството им с БМВ беше точно за тази цел. БМВ се усъвършенстват в хибридите, а Тойота във водородните технологии. Интересно как Тойота от преди 20 години имала водородни автомобил. Я ми дайте връза да прочета аз, че нещо не ви вярвам! Не плюя по марката, ама вие се наакахте! Или връзка от доказан сайт, или спрете да лъжете!Та в крайна сметка е най-важното и БМВ и Тойота да се усъвършенстват и да продават повече. Нали това им е целта?А накрая ние печелим нещо ново!
  • #7
    6 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Хюндая е SUV за това е е малко по-тромав. Това плашило на Тойота е лек амтомобил. Ти правиш ли разлика? Или може би очакваш тройката на БМВ с един и същи двигател да ускорява като Х3. Хюндай много отдавна изпревари Тойота и хибридите им са по-добри и по-икономични.
  • #6
    14 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Тойота има автомобили и работещи модели на водород от преди 20 г. когато ХуйДай нямаха собствени ДВГ,а копуваха такива от японците.Така,че с евтините си номера вземи се скрии!И ако не си забелязал Тойотата ускорява за 10 сек до 100,а ХуйДай за 12,5.И между двете разработки на двете компании няма нищо общо освен,че ще се движат на водород.
  • #5
    11 rate up comment 18 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Водородния Хюндай е само със 100 хиляди пъти по-добър дизайн. Тойота както винаги могат да отвратят всеки с дизайн.
  • #4
    7 rate up comment 19 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Като прочетох характиристиките се обедих че Японците са изкопирали водородния двигател на Хюндай. Същите конски сили всико същото. Само където Хюндая от 2години се продава и обикаля по улиците а Тойота догодина.
  • #3
    13 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    нововнос престани с глупостите
  • #2
    22 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    не харесвам японските коли ,но независимо кои ще е първенеца в горивните клетки аз ще го преветствам защото това е бъдещето
  • #1
    19 rate up comment 14 rate down comment
    нововнос ( преди 9 години )
    А новия "екологичен" TDI на алчните *** от СтрошВаген, който щял да гори минус 3 литра дизел на 10 км кога ше излезе?