IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota остава номер едно и през първото полугодие

Volkswagen измести General Motors от второто място

Toyota остава номер едно и през първото полугодие

Японският автопроизводител Toyota остава на първо място в света по продажби на автомобили през първото шестмесечие на годината, пише USA Today. Volkswagen измести General Motors (GM) от втората позиция, след като американският концерн губи пазарни позиции заради изтеглянето на голям брой дефектни автомобили преди всичко в САЩ.
Toyota остава номер едно и през първото полугодие
Продажбите на Toyota между януари и юни се увеличават с 3,8% на годишна база до малко над 5 млн. автомобила, като ръстове се наблюдават в Азия, САЩ и Европа. Продажбите на домашния японски пазар отчитат силен ръст, след като потребителите увеличиха разходите си преди вдигането на еквивалента на ДДС от 1 април, посочва Toyota.

В Китай продажбите нарастват с 12%, в Северна Америка - с 5 на сто, а в Европа – с 8%.

Германският производител Volkswagen отчита 4,97 млн. продадени автомобила за периода, задминавайки GM, чиито продажби възлизат на 4,92 млн. автомобила, показват представени по-рано данни.

След оповестяването на последните данни Toyota очаква да реализира рекорден брой продажби през 2014 г., надминавайки 10 млн. автомобила. През миналата година компанията успя да продаде 9,98 млн. коли, следвана от GM и Volkswagen.

Японската компания е номер едно по продажби в автомобилната индустрия от 2008 г. насам, с изключение на 2011 г., когато GM си върна короната. Преди 2008 г. американската компания беше хегемон на пазара в продължение на над седем десетилетия.

Снимка: Toyota

Още новини за пазара на автомобили четете в Investor.bg

0 от 500
  • #8
    21 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Всички Немски *** с технология от времето на баба ми ще се закачат за могъщите Азиатски фирми.Както БМВ се присламчи към Тойота и Бенц се захапа за Рено-Нисан.*** от ВАГ ще са в историята дотогава.
  • #7
    14 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Ще доминират само в твойте сънища.След няколко години немските допотопни пушещи и тракащи щайги ще са фалирали.
  • #6
    13 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Най -продавана ,ама в кои регион ,я виж-при непретенциозните азиатци ,индийци и други,що в Европа и Скандинавия не се търсят толкова-щото хората имат малко акъл,а пък и ще предпочетат европейското ...
  • #5
    10 rate up comment 20 rate down comment
    малки всезнайковци! ( преди 9 години )
    Само преди 15-20 год не можеше и да се помисли за сравнение на пазарния дял на Тойота и Фолксваген!Днес германците са настигнали японците и няма да е сензация още тази година да ги изпреварят.Важна е тенденцията, а тя е - все по-големи продажби на немски автомобили на ВСИЧКИ пазари/САЩ,Азия,Австралия/ за сметка на японските и американските автомобили!Само след 5-6 год. неските автомобили/не само ФВ Груп,но и Мерцедес и БМВ/ ще доминират и на североамериканските пазари за сметка на японците.
  • #4
    26 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Не фолк с ваген, а ауто юнион са втори. Тойота като отделна марка е най-продавана в света вече повече от 12-13 години.
  • #3
    17 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Ха че ФВ почти е настигнал Тойота, догодина май ще имаме нов лидер при продажбите.
  • #2
    23 rate up comment 22 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    По добре ВаГен отколкото оризарска трошльота,с чупещи се брони,падащи копчета на радиото и масларка.....
  • #1
    10 rate up comment 26 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Нека плюенето от японските хейтъри да започне сега!