IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Съдят Subaru за повишен разход на масло

Японският производител е обвинен, че крие дефект на двигателите

Съдят Subaru за повишен разход на масло

Федерален съд в САЩ разглежда колективен иск срещу Subaru и неговата компания-майка Fuji Heavy Industries. Японският производител е обвинен в прикриване на дефект на двигателите на последните си модели, предизвикващ повишен разход на масло, съобщава USA Today.
Съдят Subaru за повишен разход на гориво
Искът е подаден от името на двама собственици на Subaru - живеещият в Калифорния Кейт Ягър, който притежава Forester (модел 2014), и Майк Шулер от Флорида, който си е купил Outback (модел 2013).

Според информацията на изданието искът на двама цели да защити всички купувачи на следните модели - Forester (2011-2014 г.), Legacy и Outback (2013 г.), оборудвани с 2.5-литров двигател, а също и собствениците на Impreza (2012-2013 г.) и Crosstreck (2013 г.) с 2.0-литрови мотори.

Ягър и Шулер твърдят, че двигателите на тези модели "харчат ненормално и прекомерно количество моторно масло". Ищците са категорични, че не биха избрали автомобили Subaru или биха "заплатили далеч по-малки суми" в случай, че са знаели за дефекта, предизвикващ повишения разход на моторно масло.

Някои от собствениците на такива автомобили са били принудени да похарчат по около 8000 долара за ремонт, тъй като дефектът на двигателя води до повреждане на датчици, на катализаторите и на свещите. Освен това те е трябвало да си купят и масло за доливане в двигателите.

Отбелязва се, че през септември и декември миналата година централата на Subaru е изпратила на своите дилъри в САЩ цели 4 писма, в които предупреждава за проблема с моторите. В тези документи се твърди, че причината за проблема е преждевременно износване на компоненти в двигателя.

През миналата година подобни обвинения в САЩ бяха подадени и срещу местното подразделение на Honda Motor. Тогава японската компания се съгласи да урегулира колективния иск, с който бе обвинена в дефект на двигателя, водещ до повишен разход на масло и до преждевременна смяна на свещите. В Honda се съгласиха да увеличат срока на гаранция на автомобилите си на 8 години.

Снимка: Subaru

 

Тагове: fuji heavy industries
0 от 500
  • #3
    49 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Японско ли е значи е с дефектен двигател и задължително маслояд. Тука в сервизите на Тойота хората ореваха орталъка. 10 литра масло на 1000км. Шумни и бързо дефектиращи двигатели, японското стана синоним на трошляк по цял свят. Сега като ги осъдят, не че нещо ще се промени, тойота колко пъти я осъждаха последния път за над милиард долара, че и глоба от над милиард долара и набутаха и колите им пак са направили опашка пред сервизите в поредна сервизна акция.
  • #2
    42 rate up comment 7 rate down comment
    speedart ( преди 9 години )
    Пак добре че не ускорява само , като предходното че имаше инциденти....нещо с великия автоматик беше....
  • #1
    43 rate up comment 9 rate down comment
    speedart ( преди 9 години )
    Я гледай ти , качеството в действие..."номинирам за виц на деня"