IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ФБР се опасява от безпилотни коли-убийци

Секретен доклад на ведомство предупреждава за подобна възможност

ФБР се опасява от безпилотни коли-убийци

Федералното бюро за разследване на САЩ е подготвило вътрешен доклад, в който безпилотните автомобили се разглеждат в качеството си на потенциални средства за извършване на умишлени убийства. Документът е цитиран от британския вестник The Guardian.

ФБР се опасява от безпилотни коли-убийци

Според доклада, направен от групата за решаване на стратегически въпроси към ФБР, която тя е част от разузнавателния департамент на ведомството, в съвсем близко бъдеще автономните машини могат да бъдат използвани като убийци. Те просто трябва да бъдат програмирани да блъснат конкретен човек. Освен това безпилотните автомобили могат да бъдат използвани за извършване на терористични актове на места, на които се събират хора.

Все пак от ФБР признават, че подобни возила имат и положителни качества. Те могат да предотвратяват аварии, да се справят безотказно с оперативни задачи в сложни ситуации на пътя и често да бъдат далеч по-полезни от автомобилите, управлявани от хора.

Във ведомството също така са на мнение, че автономните леки коли могат да изпълняват и полицейски функции като проследяване на даден обект, без да привличат внимание. Освен това те могат да посочат и да използват алтернтивни маршрути в случай на преследване на заподозрени на пътя.

Според прогнозата на ФБР, Конгресът на САЩ ще одобри използването на безпилотни машини на територията на цялата страна (в някои щати те вече са разрешени) в близките 5-7 години. Няколко големи компании, сред които е и Google, вече се занимават активно със създаването на подобна технологии.

Снимка: Google

 

Тагове: google
0 от 500