IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Без голям талон в Гърция - глоба до 8 000 евро

Вече има глобени български шофьори

Без голям талон в Гърция - глоба до 8 000 евро

В разгара на летния сезон пътуването до Гърция може да ни струва прескъпо. Полицаите в южната ни съседка дебнат за шофьори, които не носят със себе си големия талон на автомобила, като им налагат глоба до 8 000 евро, съобщава БТВ.
Без голям талон в Гърция - глоба до 8 000 евро
Снимка: Ройтерс

Проблемът съществува от години, но доскоро засягаше най-вече превозвачите. През последните месеци обаче ужилените български шофьори стават все повече. Най-ниската глоба е 1030 евро, но тя важи само ако бъде платена в рамките на 3 дни. След това сумата скача на 8 до 9000 евро, сочи информацията.

В България носенето на големия регистрационен талон на автомобила не е задължително, но европейска директива дава право на страните-членки да го изискват от водачите - както от превозвачите, така и от обикновени граждани.

Това се оказва нерешим проблем за хората, които са закупили автомобил на лизинг. Докато изплащането му тече големият талон остава в лизинговата компания, тъй като той служи за установяване на собствеността.

Българските власти вече работят по решение на проблема - нов малък талон, който да съдържа необходимата информация. Подобно нещо обаче може да се случи най-рано догодина.

0 от 500
  • #14
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Смен! ( преди 9 години )
    На нас ни ги искат, защото пишман тарикатите регистрират коли като товарни (А7, Панемери, Х6, CLS...т.н.). В Германия са направили проблем на познат с Порше Кайен и по талон "товарен" ! На немеца няма да му искат талон, защото в талона (чаршаф) му е написан дори какви са допустимите размери гуми с които може да кара!
  • #13
    23 rate up comment 3 rate down comment
    autoenthusiast ( преди 9 години )
    Тъпоооо тъпооо. Май тия дето сме с коли на лизинг забравяме за Гърция!Интересно ми е дали и на германците им искат големите талони или само за българите важи???
  • #12
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Смен! ( преди 9 години )
    Кольоо измамите стават с товарните (влекачи), защото само в големия талон е записано колко можеш да теглиш, всички специфики за дадения влекач. Ако в талона е записано до 15т., а той тегли 20т., византииците как ще разберат?
  • #11
    31 rate up comment 4 rate down comment
    Wow ( преди 9 години )
    Нашите *** вместу да се чудят какви *** закони да приемат, наиситна трябва да се контраатакуват тия мазни маляки на юг, защото вече прекаляват. Как може само в тая скапана държава да се прави такова издевателство срещу българите, а ние звезди им сваляме!
  • #10
    18 rate up comment 4 rate down comment
    Кольо каратето ( преди 9 години )
    Аз и малкия не си държа в колата. Трябва да си ненормален, че да държиш какъвто и да е талон в колата. Не прочете ли какво съм писал? Ако ти откраднат колата и не представиш големия талон, няма да ти изплатят застраховката. Никога не оставяй талона си в колата. Не познавам чак толкова глупав човек, който да си държи талона в колата. Все едно да си подариш колата на крадците с талона ти могат да отидат където си поискат и полицаите ще ги пропускат навсякъде. Докато усетиш, ще е зад граница.
  • #9
    10 rate up comment 5 rate down comment
    до Кольо каратето ( преди 9 години )
    Е и какво, ти да не би да почнеш да си държиш големия талон в колата?
  • #8
    8 rate up comment 13 rate down comment
    Кольо каратето ( преди 9 години )
    Напълно разбирам европейските изисквания, що застрахователни измами стават с малките талони. Купуваш си кола за 100 бона, застраховаш я и я даваш на крадците с малкия талон, разбирате се 48 часа да не обявяваш, че колата е шитната. Крадците ти броят едни 40 хилядарки за новата ти кола и с малкия талон за 48ч. от Италия примерно, вече са в Русия. Ти в неделя вечерта звъниш в полицията, че колата ти е открадната, казваш в петък заминах на вилата със семейството с на жената колата в неделя се връщаме а колата я няма. И да търсят, тя вече отдавна не е в Европа. Даваш си големия талон и застрахователя ти плаща 100-те бондака от застраховката и си чисто напред с 40-те бона от крадците. Ама ако нямаш големия талон, забравяш да ти платят сумата по застраховката, за това вероятно, вече куките искат големия талон.
  • #7
    27 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Хм, че то колата ми струва толкова!?! Каква е тази глоба? И как пък ще ме принудят да я платя? Ще искат екстрадация от България ли? Хайде стига глупости! Скоро да очакваме каране без колан 100000 евро ако нямаш пожарогасител 500000евро, ако пък участваш в ПТП доживотен затвор и 10 милиона евро глоба!!!! Ако пък направиш гиганската грешка да хвърлиш хартийка ооооо приготви едни 100000 евро и 2000 часа каторжен труд в мините.
  • #6
    38 rate up comment 4 rate down comment
    Бади ( преди 9 години )
    Скапана дръжава издръжат се само от помощи от ЕС и измекярство, таково чудо такива глоби няма дори в Швейцария сигурно я да си... ще си почивам на нащо море тогава.
  • #5
    26 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Ами то колата ми струва 1000 евро. Ако ме хванат без талон им я оставям и да си я чукат в главите. Ама все пак смятам да си нося и големия талон де. ;)