IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Без голям талон в Гърция - глоба до 8 000 евро

Вече има глобени български шофьори

Без голям талон в Гърция - глоба до 8 000 евро

В разгара на летния сезон пътуването до Гърция може да ни струва прескъпо. Полицаите в южната ни съседка дебнат за шофьори, които не носят със себе си големия талон на автомобила, като им налагат глоба до 8 000 евро, съобщава БТВ.
Без голям талон в Гърция - глоба до 8 000 евро
Снимка: Ройтерс

Проблемът съществува от години, но доскоро засягаше най-вече превозвачите. През последните месеци обаче ужилените български шофьори стават все повече. Най-ниската глоба е 1030 евро, но тя важи само ако бъде платена в рамките на 3 дни. След това сумата скача на 8 до 9000 евро, сочи информацията.

В България носенето на големия регистрационен талон на автомобила не е задължително, но европейска директива дава право на страните-членки да го изискват от водачите - както от превозвачите, така и от обикновени граждани.

Това се оказва нерешим проблем за хората, които са закупили автомобил на лизинг. Докато изплащането му тече големият талон остава в лизинговата компания, тъй като той служи за установяване на собствеността.

Българските власти вече работят по решение на проблема - нов малък талон, който да съдържа необходимата информация. Подобно нещо обаче може да се случи най-рано догодина.

0 от 500
  • #24
    0 rate up comment 2 rate down comment
    западния чичка ( преди 9 години )
    Разбира се че е гаден номера, но в случая хората са прави. Закона е закон, и в целия ЕС важи условието малкия талон да съдържа почти всички данни на колата. И тук идва въпроса защо нашите политици и по-точно началници на КАТ са спали като мечки през последните 10 години и не са подготвили адекватни малки талони още преди влизането ни в европейсия съюз?!
  • #23
    2 rate up comment 3 rate down comment
    oyzo ( преди 9 години )
    Abe,mnogo sa normalni,nema shto,pojivei tam poveche,da vidish,kakvi sa dolni ,policaite se zaiajdat tendenciozno s bulgarite,prosto ni mraziat,tova e
  • #22
    2 rate up comment 8 rate down comment
    п ( преди 9 години )
    Гърците са нормална държава, в която има правила, полицаите им не се държат нагло като нашите, а просто следят да се спазва закона. Затова и винаги там ще ходя на море.А иначе в Швеция имам и кола и там има само голям талон. Това с малкия талон, в който няма никаква информация е измислица на нашите *** политици.
  • #21
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Е ама все пак тва са гръцките ***.Там всичко гадно мръсно и долно е възможно.
  • #20
    25 rate up comment 2 rate down comment
    b.b. ( преди 9 години )
    "...тъй като той /големият талон/ служи за установяване на собствеността."В такъв случай не е ли глупаво да носиш в колата документа удостоверяващ собствеността!?Та ако ти я откраднат да не можеш да докажеш собствеността си. Нали това е идеята за малкия талон да се носи в колата,а големият да стои у вас. В колата нямам предвид да стои в колата,а да е в шофьора докато е в колата. Защото съгласете се не е удобно да разнасяш големия чаршаф само за кефа на гръцките полицаи. А гърците носят ли го?
  • #19
    18 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    да показваш ако колата не ти е на лизинг... демек 90% от колите на под 3 години немогат да ходят в Гърция хахаха :)
  • #18
    14 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    проблемът пак е в нашия телевизор. Европейската директива е от 1999, но наще хубавци не са се сетили да погледнат какви са изискванията за част 1 и част 2 на талона. В германия малкия талон е част 1. В българия е големия. Отделно не цялата изисквана информация я има в малкия талон. Но явно на някой така му изнася. Да се претоварват тирове, да се карат Q7ci... Който се интересува повече или не вярва тук пише :
  • #17
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Маккейн ( преди 9 години )
    Орешарски е по-тесен от Борисов!
  • #16
    7 rate up comment 3 rate down comment
    SV ( преди 9 години )
    В Гърция съм.Като си караш нормално никой не те спира. Иначе е голяма глупост това.Тук можеш да си сложиш черни стъкла където поискаш. Много коли има целите затъмнени. И фаровете не са задължителни. 60-70% карат без включени фарове. Абе гледат да цоцат пари с тия талони.
  • #15
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Смен! ( преди 9 години )
    Но не значи че нашите "управляващи" ***, не могът да направят нещо по въпроса!