IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Превърнаха Audi A1 в болид за рали-крос

Машината с 600 к.с. ще бъде управлявана от шампионата в DTM Матиас Екстрьом

Превърнаха Audi A1 в болид за рали-крос

Двукратният шампион в първенството на Германия за туристически автомобили (DTM) Матиас Екстрьом ще вземе участие в световния шампионат по рали-крос със специално подготвен хечбек Audi S1 Supercar.
Audi превърна A1 в болид за рали-крос
Болидът е създаден от екипа на Екстрьом, като засега няма много технически данни за него. Известно е само, че тривратият хечбек e оборудван с 2.0-литров турбомотор, който развива около 600 к.с. Това ще позволи ускорение от 0 до 100 км/ч за по-малко от 2 секунди, сочат спекулациите.

През 2013 г. Екстрьом участва в един от кръговете на световното първенство по рали-крос с VW Polo, разполагащ с аналогична мощност. Тогава пилотът зае второ място в състезанието. До миналата година шведът караше за тима Marklund Motorsport, но от новия сезон ще участва със собствен отбор, носещ името EKS.
Audi превърна A1 в болид за рали-крос
Световният шампионат по рали-крос стартира на 3 май в Португалия, но новият болид на Екстрьом ще бъде готов едва за второто състезание – в края на месеца във Великобритания. Екстрьом ще трябва да премери сили с имена като Кен Блок, Жак Вилньов и Петер Солберг. Шведът обаче има достатъчен опит в подобни надпревари, тъй като през периода 2006-2009 г. участва в „Състезанието на шампионите“, където записа победи над пилоти като Михаел Шумахер и Себастиан Льоб.

Снимки: EKS

 

 

Тагове: audi s1 supercar
0 от 500