IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Обама се запозна с ASIMO, поиграха футбол

Най-новият робот на Honda дебютира на специализирано изложение в Токио

Обама се запозна с ASIMO, поиграха футбол

Преди няколко десетилетия роботите хуманоиди присъстваха само във въображението на режисьорите на фантастични филми. Технологията обаче се разви до такава степен, че днес наподобяващите хора машини могат да говорят, да тичат и дори да играят футбол. В това се убеди лично президентът на САЩ Барак Обама при срещата си с ASIMO, съобщава CNN.
Обама се запозна с ASIMO, поиграха на футбол
Снимка: Ройтерс

Най-новият робот на Honda бе представен днес на специализираното изложение в Националния музей на науката и иновациите в Токио, известен като Miraikan. На събитието присъства и президентът на САЩ Барак Обама, който е на официално посещение в Япония.

Именно държавният глава на САЩ бе първия, който имаше възможност да "поговори" с ASIMO. И не само това. Роботът демонстрира най-новите си способности, сред които тичане със скорост 9 км/час, изкачване на стълби и подскачане на един крак. Президентът и ASIMO дори успяха да поиграят на футбол.

"Г-н президент, аз съм ASIMO, хуманоиден робот. За мен е удоволствие да се запознаем", с тези думи роботът на Honda посрещна Барак Обама. И продължи - "Не спирам да се усъвършенствам всеки ден, така че някой ден ще мога да помагам на хората в техните домове".

От своя страна Барак Обама заяви, че е впечатлен от възможностите на хуманоида, като дори се пошегува, че роботчето малко го стряска, защото изглежда като живо.

Последната версия на хуманоида на Honda е изработена от магнезиева сплав, тежи 50 кг. и има височина от 1.30 метра. Роботът се задвижва от литиево-йонни батерии, които му осигуряват автономност от около 40 мин. Японската компания развива проекта за хуманоид вече няколко десетилетия.

 

Тагове: honda asimo
0 от 500
  • #14
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Германия ги няма никъде,само на приказки. Тези,които диктуват технологиите при корабите са Южна Корея и Япония. Те движат прогреса. Германия изобщо я няма.
  • #13
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    А пак ли си ти от Младост, по-ограничен интелект трудно мога да срещна в тоя форум.Ти си знаеш едни клишета и си ги пповтаряш. Само че германеца нито е измислил корабите,нито самолетите, нито цивилизацията. германкската инженерна мисъл я няма и е видно в автомобилостроиенето - всичко ново инженерно идва от японските марки. Така е и в техниката, така е в роботите,най-добрите кораби за японски и корейски. германеца е най-крадливата нация. Японеца измисля, германеца краде ноу-хау.
  • #12
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Дошо ( преди 10 години )
    Швабите като го видят какво ли си викат?- Еееей това сигурно върви на дизел!?
  • #11
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Когато говорим за техника, високи автомобилни технологии, хибриди и т.н., не споменавай допотопните германци.Те правят дизели и нищо по-модерно последния 1 век.
  • #10
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Хааааааааааахаха, японските роботи с анай-добрите и този,който каде ноу-хау са германците,както при колите.Японеца създава, германеца копира. Японците са известни в цял свят с роботите си,с техниката си, германеца - не. Той е известен с това, че си повтаря едно и също векове - механика.
  • #9
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Какви германци,те германците си сглобяват германските коли с японски роботи. Изобщо за какви германци и авто-технологии ми говорите. Та те си продават колите главно на голфаджии като интелект.
  • #8
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Hero ( преди 10 години )
    Ами добре бе германски празноглави фенчета, като не ви харесва японския робот и му намирате кусурите, дайте, покажете германския такъв, да го видим с какви технологии блести и какво може да прави! Ама той германския робот е като хибридните, водородните и други хай тек постижения техни- на картинки, на проекит, на големи лозунги и в единични бройки за изложения за празноглави фенове!
  • #7
    23 rate up comment 6 rate down comment
    muhaha ( преди 10 години )
    Изглежда толкова жалко че швабите нямат такива технологии. Но какво да се прави загубиха и битката за първият производител минал 10 милиона продажби. Поне мечтите са безплатни и могат да помечтаят някога макар и бегло да се доближат технологично до японците.
  • #6
    29 rate up comment 0 rate down comment
    до първите двама ( преди 10 години )
    Простащина от този тип не е никак забавна.Типично поведение на пълен ***, който няма никаква представа какво говори...Брат, замисли се "къв е тоя shit" в кухата ти кратуна.
  • #5
    33 rate up comment 3 rate down comment
    мсд ( преди 10 години )
    Последната версия на хуманоида на Honda е изработена от магнезиева сплав, тежи 50 кг. и има височина от 1.30 метра. Роботът се задвижва от литиево-йонни батерии, които му осигуряват автономност от около 40 мин. ========================================Ако беше изработен от алуминий,тежеше 250 кг и беше задвижван от 1,9 ТДИ 110 к.с. и даваш разход 1,5/100 км. .Щеше да е прекрасно,но уви ;)