IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Fisker стана китайска

Компанията Wanxiang Group е новият собственик на производителя на хибриди

Fisker стана китайска

Активите на американския производител на хибриди Fisker Automotive ще станат собственост на компанията Wanxiang Group, която е най-големия доставчик на компоненти за автомобилното производство, съобщава агенция Bloomberg.
Fisker стана китайски
Китайците се съгласиха да заплатят за американската компания 149.2 млн. долара, като в тази сума влизат и задълженията на производителя. Това е близо 6 пъти повече от сумата, на която разчиташе Fisker Automotive при обявяването на фалит през ноември миналата година.

Продажбата на компанията се проведе на търг, който мина през 19 етапа. За купуването на производителя на хибриди наддаваше и хонконгската компания Hybrid Tech Holdings LLC, която се оглавява от Ричард Ли – син на най-богатия човек в Азия - Ли Кашин. Неговото състояние, според Forbes, е 25 млрд. долара.

Очакваше си именно компанията на Ли да стане новият собственик на Fisker. След обявяването на банкрут ръководството на американския производител се обърна към съда с молба да позволи на Holdings LLC да закупи фирмата за 25 млн. долара. Кредиторите на Fisker обаче отхвърлиха подобен вариант и настояха за провеждането на търг. Той бе спечелен от Wanxiang Group и това официално бе потвърдено от съд в Уилмингтън, щата Делауер на 18 февруари.

Проблемите на Fisker започнаха още в края на миналото десетилетие. През 2009 г. фирмата получи 529 млн. долара от Министерството на енергетиката на САЩ в рамките на програма за производството и пускането на пазара на екологични автомобили. Стратегията на компанията обаче се провали и тя започна да губи по 35 000 долара от всеки продаден хибрид Karma.

В крайна сметка това доведе до спиране на модела от производство през 2012 г. Малко след това напусна и един от основателите на фирмата – Хенрик Фискер, а през 2013 г. започна подготовка за обявяване на банкрут, който бе обявен през ноември.

Снимка: Fisker
 

0 от 500